ITM nu îi lasă pe mineri să facă grevă generală. Vor face miting.

 • acum 3 ani

 Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara nu a înregistrat conflictul colectiv de muncă declanșat de Sindicatul Muntele, astfel că minerii nu pot face greva generală pentru care au și semnat. Liderii de la Muntele spun că în ciuda acestei decizii a ITM se gândesc să organizeze, la Petroșani, un miting, întrucât a venit vremea ca locuitorii Văii Jiului să nu mai stea cu mâinile în sân.

”Adresa  de la ITM ne spune că pe durata valabilității Contractului Colectiv de Muncă nu se poate declanșa conflict colectiv de muncă și ca atare solicitarea noastră nu a fost înregistrată ca și conflict colectiv de muncă. O să discutăm și cu jurista pentru că noi în contract avem clauze care trebuiau negociate trimestrial. Pentru a declanșa greva generală trebuia declarat deschis conflictul colectiv de muncă, ITM-ul trebuia să facă medierea, iar dacă nu se cădea de acord urma greva de avertisment și apoi cea generală. Or din start nouă etapele acestea ne sunt eliminate, pentru că practic nu se recunoaște existența unui conflict de muncă la nivelul CEH”, a declarat, miercuri, pentru Gazeta de Dimineață, Darius Câmpean, președintele Departamentului Lupeni al Sindicatului Muntele.

Potrivit sursei citate, în aceste condiții se prefigurează tot mai mult organizarea unui miting amplu la Petroșani.

” În mod clar nu vom sta, ne vom întâlni în cel mai scurt timp și vom stabili data la care vom organiza un miting la Petroșani, pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește viitorul nostru, al complexului, al mineritului, modul în care este administrată insolvența”, a mai spus Darius Câmpean.

În urmă cu câteva zile, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele, declara că chiar dacă legiuitorul spune că minerii nu au voie să facă grevă generală, minerii au voie să protesteze pentru că ”batjocura statului și a politicienilor la adresa noastră trebuie să înceteze”.

”Dacă legiuitorul spune că nu avem voie să facem grevă, noi îi vom spune că avem. Pentru ce? Pentru că batjocura statului și a politicienilor la adresa noastră trebuie să înceteze. Nu avem obligația de a fi mereu cei pe care se fac experiențe de divizare sau de fuziune, nu avem obligația de a rămâne la nesfârșit salvatorii la nevoie pentru siguranța sistemului. Avem nevoie de recunoaștere, de demnitate și dacă pentru asta este nevoie de luptă, trebuie să o facem. Ceea ce mai reprezintă viabil în energie și minerit trebuie adus pe linia unei funcționări normale în care salariile să fie asigurate, furnizorii să fie plătiți, datoriile bugetare achitate, iar locurile de muncă să fie sigure. Le cer salariaților care muncesc să nu se teamă de restructurare și reorganizare, le spun celor care au furat și fură din societate că pentru ei timpul se va opri foarte curând”, spunea Petre  Nica.

Liderul de sindicat spune că poate fi acceptată o traiectorie descendentă a energiei pe bază de cărbune,  pentru că și minerii din Valea Jiului sunt conștienți de schimbările climatice întrucât anotimpurile nu mai sunt cum au fost, însă renunțarea la cărbune nu se poate face dintr-o dată, ci în baza unui plan realist și a unei strategii bazată pe interesul national.

Potrivit liderului de la Sindicatul Muntele, singura speranță a minerilor și energeticienilor este în propriile lor acțiuni, întrucât ”politicienii au amuțit, mai latră câte-o slugă plătită de către cei care au căpușat societatea și care se tem că nu mai au ce promite în anul electoral 2016””.

Sursa:: GazetadeDimineata

Comentarii

 • Succes în demersul dumneavoastră dragi mineri!!!!!

  Mari Cazacu Mariana 21 ianuarie 2016 00:13 Răspunde
 • Cata mafie!!!! Le e frica la mizerabili…

  Stefan Alina 21 ianuarie 2016 00:23 Răspunde
  • mizerabili esti tu cu mata si tactu de nesimtita

   gheorghita 21 ianuarie 2016 06:01 Răspunde
 • Domnilor, astia ar face orice sa nu va scape din mainile lor care v-au furat atata timp, puturoși ăia care au avut numai funcții de conducere, gen Surulescu, jujan și care mai face partea din consiliul de administrație, aici vinovat este liderul de sindicat că datorită lui s-a ajuns aici, el a mărit salariile șefilor ca sa poată sa-si mărească și ei salariile facandu-se asistenți sociali, este un aranjament făcut de sindicat, luptați singuri pentru locul de munca, creați un impact să se vadă până la București, blocati-va în mină și puneți membrii familiilor să meargă în fața companiei, faceti ceva să distrugeți mafia asta, nu mai ascultați de acest sindicat care v-a adus aici ca ei sunt mana-n mâna cu politicul , am intervenit pentru că am un verișor care lucrează la Vulcan și acolo asta se vorbește, lui ii este vrica sa comenteze ceva, la fel si colegilor pentru ca sunt amenintati si m-a rugat pe mine sa las niste comenturii… SUCCES !

  Robert Popescu 21 ianuarie 2016 09:10 Răspunde
 • Trebuie descoperite multe mirsavii in minerit presa ar trebui sa se implice mult mai mult salariile minerilor sint o mizerie ale sefilor triplate!

  Emilia Andries 21 ianuarie 2016 15:18 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului