Cehii investesc masiv în cărbune. România a închis 300 de mine

 • acum 3 ani

Guvernul din Cehia a luat o decizie importantă în ceea ce priveşte majorarea extracţiei de lignit, o resursă care se regăseşte din abundenţă şi în Oltenia. În ciuda politicilor agresive ale organizaţiilor non-guvernamentale, Guvernul ceh a aprobat chiar în această săptămână un plan care vizează mărirea producţiei de cărbune la mina Bilina, care aparţine companiei CEZ. De 24 de ani nu mai fuseseră date astfel de aprobări şi exista chiar şi o interdicţie în acest sens. Astfel, operaţiunile miniere se vor extinde dincolo de planurile aprobate în 1991.

„O decizie responsabilă”

CEZ va avea acces la rezerve de cărbune de 120 de milioane de tone. Ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jan Mladek, a anunţat că mineritul va funcţiona astfel până în 2055, iar lignitul este necesar pentru susţinerea sistemului energetic din Cehia. „Nu este un pas uşor, dar este o decizie responsabilă când vine vorba de securitatea energetică a ţării în deceniile următoare”, a spus Jan Mladek.

Cărbunele va fi folosit de CET-uri. CEZ deţine 13 termocentrale pe cărbune în nordul Cehiei, iar în România este prezentă din 2005, prin preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA. CEZ este o companiei a statului ceh.

Ce a făcut şi ce face România?

În timpul în care Cehia mizează până în anul 2055 pe producţia de cărbune, România are în derulare un program masiv de închidere a minelor. Numai în Gorj au fost închise până în prezent 13 mine, iar în următorii ani vor urma alte 21 de mine. În total, 34 de mine de subteran şi de suprafaţă din judeţul Gorj vor fi închise.

Potrivit Conversmin SA, societatea care se ocupă de punerea în operă a programului de închidere de mine, la nivelul României, dintr-un număr total de 566 de mine şi cariere aprobate până în prezent la închidere, prin 11 Hotărâri de Guvern, au fost executate lucrări de închidere şi ecologizare pentru un număr de 295 obiective miniere din ţară.

De asemenea, la 261 de mine şi cariere miniere vor începe lucrările de închidere în anii următori, întrucât există aprobări în acest sens.

Sursa:gorjexclusiv

Comentarii

 • Bravo lor stiu ce vor nu ca noi stam la cheremul altora !

  Lenuta Lisnic 3 februarie 2016 23:51 Răspunde
 • O sa le redeschida si romanii cat de curand cand or vedea ca sunt depasiti de situatie si nor mai putea cumpara din alte tari

  Zaharia Mioara Marian 4 februarie 2016 00:31 Răspunde
 • Cehii nu se lasă conduși de hoți.

  Robin Molnar 4 februarie 2016 09:21 Răspunde
 • Pai au politicieni adevarati care urmaresc interesul tarii nu carpe ca ai nostrii care sunt cu gura la ochiul maro al Europei.

  Marian Pârjol 4 februarie 2016 09:41 Răspunde
 • Poate vede asta și cineva din guvn

  Radu Dumitru David 4 februarie 2016 11:37 Răspunde
 • Ei stiu ce vor pentru populație pe noi nu ne intereseaza decit sa furam

  Atanasov Melania 4 februarie 2016 20:29 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului