Circa 2500 de hunedoreni au cerut Guvernului implicare pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara

 • acum 5 ani
Aproape 2.000 de oameni au marsaluit sambata prin Petrosani, la finalul mitingului de protest organizat de Sindicatul „Muntele”, pentru a atrage atentia asupra situatiei economice in care se afla Complexul Energetic Hunedoara (CEH) si a pericolului ca acesta sa intre in faliment, daca societatea nu va fi ajutata prin masuri guvernamentale, informeaza Agerpres.

Presedintele Sindicatului ‘Muntele’, Petre Nica, a declarat ca veniturile societatii nu au crescut de la instituirea starii de insolventa si nici nu au fost prezentate masuri concrete de sprijin economic. De aceea, afirma sindicalistul, exista riscul ca mii de oameni sa intre in somaj, in numai cateva luni.

Liderul sindical a precizat ca falimentul companiei poate fi evitat, chiar si in situatia de insolventa in care se afla CEH, daca ar exista interes in acest sens.

„Motivul protestului este insolventa Complexului Energetic Hunedoara si drumul aproape sigur catre faliment, in conditiile in care veniturile societatii nu fost, sub nicio forma, marite. Nu s-au gasit solutii la nivel guvernamental, iar evitarea falimentului se axeaza doar pe taierea de drepturi salariale. Astfel, CEH poate lasa in urma peste 6.000 de someri, in cateva luni. Din pacate, nu toata lumea constientizeaza pericolul pe care am incercat, de acum doi ani de zile, sa-l aratam opiniei publice. Nu cedam la lupta. Oricand se poate face ceva, atata timp cat este vointa”, a afirmat Nica.

La randul sau, presedintele Cartel Alfa, Bogan Hossu, prezent la mitingul de la Petrosani, a afirmat ca CEH trebuie sa-si continue existenta, ca o masura de interes national, dar si local, tinand cont de situatia economica din Valea Jiului.

„Din punct de vedere tehnic, s-au facut foarte multe greseli ale conducerii administrative a CEH si ceea ce noi atragem atentia este ca nu salariatii trebuie sa plateasca greselile facute de administratie sau de decidentii politici, care n-au luat, la momentul oportun, anumite decizii”, a afirmat Hossu.

El a mentionat ca este nevoie de o restructurare in cadrul complexului energetic, dar a precizat ca aceasta nu trebuie sa aiba ca obiect reducerile de personalului productiv, ci a celui administrativ.

Pe de alta parte, sustine Hossu, este nevoie de o eficientizare a sistemului prin investitii in domeniului mediului prin care statul va trebui sa le faca pentru buna functionare a CEH.

Mitingul de la Petrosani a inceput in fata casei de cultura din localitate, in ciuda ploii marunte la protest fiind prezente circa o mie de persoane. Numarul acestora a crescut ulterior, in fata participantilor fiind sustinute mai multe discursuri din partea unor lideri sindicali din Valea Jiului, Gorj si Hunedoara.

In final, cei prezenti au plecat intr-un mars pe principalul bulevard din Petrosani, protestatarii oprindu-se la sediul CEH din localitate. Oamenii au scandat mai multe lozinci prin care si-au aratat decizia de a nu renunta la locurile de munca.

Mitingul si marsul de la Petrosani s-au incheiat fara incidente.

Sursa foto Agerpress

Comentarii

 • Din păcate prea mulți absenți la miting!

  Sorin Moldovan 13 februarie 2016 15:00 Răspunde
  • Da…prea multi nu au fost la miting…am vazut dimineata la ora 10 20 minerii sau angajati la em lupeni trecand pe linga autobuzele care plecau spre petrosani! Dar …dar erau persoane care mai au pana la pensie mai mult de doi ani…bai baietzi..nu va intereseaza de locurile voastre de munca…plecati …probabil era mai frumos in straja decat la miting…o parte dintre voi va meritat soarta!

   Marin Mitroi 13 februarie 2016 18:38 Răspunde
  • Pacat că suntem în aceeași oală și noi!

   Sorin Moldovan 14 februarie 2016 11:36 Răspunde
 • Din păcate așa este ,sunt mulți absenți !

  Rodica Cristina 13 februarie 2016 15:25 Răspunde
 • Nu contează citi au fost, contează ca unii am avut buna voina sa ieșim sa ne cerem drepturile

  Remus Horvath 13 februarie 2016 16:08 Răspunde
 • La fel de multi absenti si ca la munca, numai la salarii erau toti!

  Conca Marius 13 februarie 2016 16:19 Răspunde
 • pai da ca mai bn e la caldura decat sa angheti de frig pt drepturile si altora

  Iliescu Nelutu 13 februarie 2016 16:22 Răspunde
 • guvernul a fost instalat pt. vinde Țara…

  Catalin Bucur 13 februarie 2016 16:43 Răspunde
 • Si acuma nu mai cer ?

  Valy Leonte 13 februarie 2016 16:46 Răspunde
 • Fara locuri de munca românia este o tara pierdută.

  Ion Mihalache 13 februarie 2016 18:31 Răspunde
 • Pana nu-i vedeti pe toti hotii la parnaie ,cu averile confiscate in cel mai scurt timp,sa nu credeti Nimic…Ramane cum au Stabilit ei intre ei…adica Corb la Corb nu-si scoate ochii….Astia chiar va iau de prosti !!!

  Robert Popescu 13 februarie 2016 19:12 Răspunde
 • minerocilor va meritati soarta este foarte tarziu acum

  lolo 14 februarie 2016 06:38 Răspunde
 • e gata cu mineritul v-au coborat pe toti la rizontul 300

  ana 14 februarie 2016 10:56 Răspunde
 • Aveți dreptate darrrrrr

  Rosa Muscalu 14 februarie 2016 16:10 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares