Divizarea CEH, bună pentru energeticieni, greșită pentru mineri

  • acum 3 ani

Abia s-au unit în cadrul Complexului Energetic Hunedoara și deja se vorbește despre desprinderea energeticienilor de mineri. Văzută din fiecare tabără, această problemă are implicații diferite, dar, și unii și alții recunosc că nu pot lucra fără să se implice reciproc.

Complexul Energetic Hunedoara a luat naștere în 1 noiembrie 2012, zi fatidică, dacă ținem cont de conotația ei religioasă, când Divizia Minieră a fuzionat cu cele două termocentrale de la Mintia și Paroșeni. Acum, că lucrurile nu au evoluat deloc bine și, chiar dacă au vândut energie, ambele părți au avut de pierdut, din cauza situației grave în care se află cel mai mare angajator al județului Hunedoara, iar acum și-au pus problema divizării. Minerii, însă, nu concep să se despartă de energeticieni. „Despărțirea de termocentrale înseamnă moartea amândurora, dar probabil că în timpi diferiți. Noi suntem făcuți să lucrăm unii cu ceilalți. Mintia are un risc maxim să fie oprită. Termocentrala de la Paroșeni, cu toată investiția de sute de milioane de euro, trebuie să își plătească împrumuturile și va fi extrem de greu să suporte costurile sau să devină rentabilă pe piață și ambele sunt construite să funcționeze pe cărbunele din Valea Jiului. Cine le va retehnologiza? Deci CEH trebuie să rămână așa cum este”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.

„Fără noi nu mai vorbim de minerit în Vale și invers”

Pe de altă parte, însă, energeticienii spun că despărțirea este benefică și ar fi în avantaj, pentru următoarele șase luni. „Noi depindem de mineritul din Valea Jiului și invers. Fără noi nu mai vorbim de minerit în Vale și invers la fel. Și noi, dacă luăm cărbune de import pentru cine mai livrăm agent termic dacă toți vor pleca din Valea Jiului, dacă se închid minele? La noi, de cel puțin doi ani, prin studii economice, făcute chiar de Federația Energetica, s-a ajuns la concluzia că o separare a activității este benefică și aici vorbim despre separarea în energeticieni și mineri. Energeticienii să funcționeze pe un sistem de rezervă terțiară lentă, pe care îl avem și acum și mineritul pe un program de ajutor de stat, iar atunci Giga Caloria s-o primim cu 50 de lei, cum primim de la SNÎMVJ, ca să putem intra pe piață, altfel nu mai putem discuta de continuarea activității. Este greu și pentru mineri și energeticieni”, a spus și Mihai Lorinț, lider sindical Termocentrala Paroșeni.

Energeticienii cred că le va fi mai bine dacă se separă și așteaptă un preț bun ca să vândă pe piața zilei de mâine, iar ca recomandare, le cere minerilor să plece la Bruxelles ca să acceseze ajutor de stat și pentru măcar două dintre cele patru unități considerate viabile.

Sursa:: servuspress

Comentarii

  • Nu a fost buna nici casatoria precum nici acum divortul.

    Catan Gheorghe 4 martie 2016 16:11 Răspunde
  • Cand au facut astia ceva bun pentru popor??

    Stefan Alina 5 martie 2016 01:09 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului