Politicienii mimează interesul faţă de CEH

  • acum 4 ani

Politicienii mimează interesul faţă de Complexul Energetic Hunedoara. Ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara a fost acordat încă de anul trecut, dar din cauza volumului foarte mare de lucru, parlamentarii au dat avizul pentru aceşti bani care de altfel au fost cheltuiţi demult, doar în cursul acestei săptămâni. Adică fix după un an după ce statul a alocat banii.

“Ajutorul a avut nevoie de aprobarea Parlamentului, iar acum se vede sârguinţa cu care se ocupă parlamentarii de problemele Complexului Energetic Hunedoara. Bani aceia au fost aprobaţi printr-o ordonanţă de urgenţă acum un an, i-am primit cu trei luni întârziere şi am luat amendă 120 de milioane de euro pentru neachiziţionarea la timp a certificatelor de carbon. Prin ce au aprobat parlamentarii, doar au dus la îndeplinire o procedură”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.

La dezbaterile care au avut loc pe acest subiect, politicienii hunedoreni au făcut deliciul colegilor în plenul Parlamentului. Laurenţiu Nistor şi Bogdan Ţâmpău s-au împuns pe tema Complexului Energetic Hunedoara.

“Pentru a doua oară punem în discuţie un ajutor de stat pentru Complexul Energetic Hunedoara. Este trist că un reprezentant al Partidului Naţional Liberal din judeţul Hunedoara care habar nu are ce vorbeşte vine la microfonul Parlamentului şi spune că din cauza incompetenţei directorilor care au condus acest complex am ajuns în această situaţie. Habar nu are şi dezinformează parlamentul că în momentul în care cele două unităţi, respectiv Termocentrala Mintia şi Termocentrala de la Paroşeni s-au unit, doate datoriile pe care le-au acumulat în decursul anilor au ajuns ca datorii istorice la înfiinaţrea CEH. Este trist că nu reuşeşte acest coleg măcar să se informeze despre ce este vorba. Este trist că nu vine să spună că CEH are datorii din cauză că diferenţa între gigacalorie pe care o produce astăzi CEH care a ajuns la circa 132 de lei pe Gcal şi preţul cu care se vinde MWh, respectiv 80 – 89 -132 de lei ne duce în această situaţie. Asta este starea d fapt pe care colegul meu nu o înţelege şi nu o poate înţelege niciodată fiindcă are capacitatea limitată, ba mai mult poate să se certe şi cu profesioniştii din sistemul energetic naţional, aducând jigniri unui mare director din CEH, care ştia ce are de făcut şi nu poate lua lecţii de la un deputat care despre energie nu poate să vorbească. Dacă CEH va fi trecut din insolvenţă în lichidare efectiv judeţul Hunedoara va fi calamitat de la nord la sud, de la est la vest, reducând total posibilitatea de a mai face locuri de muncă”, a declarat Laurenţiu Nistor, deputat PSD.

Bogdan Ţâmpău, deputat PNL, i-a ridicat mingea la fileu colegului său de Parlament, Laurenţiu Nistor.

“Produsul la care vă referiţi se numeşte MWh şi nu gigacalorie, produsul pe care termocentrala de la Mintia şi termocentrala de la Paroşeni îl vinde se numeşte MWh. Domnule Nistor dumneavoastră şi partidul pe care îl conduceţi purtaţi 100% responsbailitatea politică pentru managementul CEH, de la înfinţarea sa şi până în prezent. Responsabilitatea managerială o poartă persoanele care au fost în funcţiile de conducere. Dumneavoastră o purtaţi responsabilitatea politică, nu încercaţi să vă ascundeţi, pentru că aţi girat personal pe toţi managerii acestui complex de când s-a înfiinţat şi până în prezent. Dacă acum sunt 1,6 miliarde de lei datorie, dacă acum se pierde un milion de lei pe zi prin funcţionarea Complexului Energetic Hunedoara, răspunderea morală vă aparţine Bogdan Ţâmpău”, a subliniat Bogdan Ţâmpău.

Nistor nu s-a lăsat mai prejos şi a mai avut o remarcă împotriva celor spuse de Ţâmpău.

“Eu am vorbit de preţul gigacaloriei care este scos de cărbunele din minele din Valea Jiului, iar preţul MWh face datorită gigacaloriei care este la un preţ ridicat din minele din Valea Jiului să crească un MWh produs la termocentrala Mintia. Mai dezinformaţi încă odată colegii”, a replicat Nistor.

Ordonanta de urgenta a guvernului prin care se acorda un ajutor de stat individual de 167 de milioane de lei pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara a fost adoptata de plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Actul normativ, aflat deja în vigoare, stabileste acordarea ajutorului în transe, sub forma de împrumut, pe o perioada de sase luni.

La încheierea acestui termen Complexul Energetic Hunedoara trebuie sa prezinte un plan de restructurare, dovada restituirii ajutorului individual sau, în absenta acestora, un plan de lichidare voluntara.

Monika BACIU

Sursa:: Press-media

Comentarii

  • Conducerea CEH.SA (pensionabilii),sediul CEH fac la fel…mimeaza, nu intereseaza pe nimeni SITUATIA in care a fost adusa Societatea.Fiecare luna care trece incarca pe card sume de bani nemeritate pentru Directorii CEH, niste praduitori care intr-o tara civilizata ar infunda puscaria.

    angajat CEH 10 martie 2016 18:31 Răspunde
  • Mimează orice pentru voturi!

    Ivan Vasile 11 martie 2016 07:57 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares