Ministrul Energiei face un comitet pentru salvarea minelor. „Sectorul minier are nevoie de masuri urgente”

 • acum 4 ani

Sectorul minier din Romania are nevoi de masuri urgente si viabile pentru a supravietui si pentru a mentine un mix energetic echilibrat, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care a format un comitet de coordonare pentru activitatea miniera, care trebuie sa pruna rapid masuri de eficientizare si reorganizare.

Decizia ministrului vine in contextul in care mai multe companii mari din subordinea Ministerului Energiei se confrunta cu mari dificultati. ”Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a infiintat Comitetul de Coordonare pentru activitatea miniera, cu scopul de a analiza starea actuala a sectorului resurselor energetice minerale – carbune si uraniu. Comitetul va propune masuri de eficientizare si reorganizare, in scopul asigurarii cererii de resurse energetice necesare atingerii obiectivelor de securitate energetica, competitivitate si durabilitate ale Romaniei”, se arata in comunicatul transmis de minister

Comitetul va fi coordonat de secretarul de stat in ministerul Energiei, Corina Popescu, si are in componenta specialisti din cadrul ministerului si din fiecare subsector de activitate, reprezentanti ai companiilor de profil, ai mediului academic, patronate si sindicate reprezentative.

„Sectorul minier are nevoie de cele mai bune masuri de redresare si reorganizare pentru a putea mentine un mix enegetic echilibrat in Sistemul Energetic National. Avem nevoie de masuri urgente si viabile pentru ca acest sector sa supravietuiasca, iar specialistii din Comitetul de Coordonare au sarcina sa identifice cat mai repede aceste solutii, tinand cont de realitatea cu care se confrunta sectorul si de contextul international”, a declarat Corina Popescu, secretar de stat in ministerul Energiei.

Prima intalnire a Comitetului de Coordonare pentru activitatea miniera va avea loc saptamana viitoare. Trei mari companii din sectorul minier se confrunta, in prezent, cu mari dificultati. Complexul Energetic Hunedoara (CEH), companie cu peste 6.000 de angajati care lucreaza la termocentralele Mintia si Paroseni si in exploatarile miniere Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan, a intrat in insolventa la inceputul acestui an. Planul de reorganizare al companiei va fi prezentat cel mai devreme pe data de 8 iunie de catre administratorul judiciar.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia (CEO), companie cu peste 15.000 de angajati si care produce electricitate pe baza de lignit, se afla intr-o situatie financiara dificila, dupa doi ani la rand de pierderi.

O alta companie din subordinea Ministerulu Energiei, Compania Nationala a Uraniului, a pierdut anul trecut contractul cu singurul cumparator, Nuclearelectrica, si are nevoie de un proces de restructurare pentru a supravietui, potrivit specialistilor din energie.

Comentarii

 • Intalniri, comitete, discutii…si la sediul CEH aceiasi oameni(groparii CEH) care nu fac nimic, din contra se ajuta pe ei si pilele lor(Stoicescu + echipa si Popeasca + Vladu&Kovacs , Palanceanu ; Surulescu ,Jujan Stancu acesti INDISPENSABILI,specialisti care trag in piept colegi din TESA si muncitorii de la sucursale cu acest concediu de asteptare care nu este la fel pentru toti.Cu praduitori astia ne meritam soarta.Altii vor sa ne ajute, si astia ne ingroapa.Corpul de control ce face???

  Concediu de asteptare 11 martie 2016 17:00 Răspunde
 • asta spun de 26 ani,fura ca la balamuc si vor redresare,baliverne.

  Anca Panoiu 11 martie 2016 19:08 Răspunde
 • Prima măsură urgentă ar fi să se fure mai puțin.

  Robin Molnar 11 martie 2016 22:43 Răspunde
 • de ce acum ?vor multe voturi ? alte minciuni ,hai cantati la alta masa !!!!!

  Irma Szatmari 11 martie 2016 23:30 Răspunde
 • Tot specialistii de prestigiu fac parte din aceasta comisie, adica Jujan, Stancu, Chiuzan, Popeasca si Stoicescu. Au mai reusit sa isi mai incaseze niste bani acesti tragatori de sfori. Marii specialisti de care Valea Jiului nu se poate debarasa. De ce nu trimiteti in pensie ciolanarii astia domnule ministru care esti? Cine are interesul sa mentina acesti oameni pe functii? Poti domnule ministru sa raspunzi? Cred ca se respecta acea vorba: daca vrei sa nu se rezolve o problema, formeaza o comisie.

  Remus 13 martie 2016 07:03 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului