Insolventa CE Hunedoara: Printre cauze se afla contractele paguboase de achizite din import a carbunelui, incheiate cu Vitol si cu LLC Compania Carbunelui

  • acum 4 ani

Situatia economico-financiara a Complexului Energetic Hunedoara (CEH) este dezastruoasa, starea de faliment fiind evidenta, un motiv fiind si nivelul urias al datoriilor-peste 1,5 miliarde de lei, cu mici sanse de a fi achitate, se arata in raportul privind cauzele insolventei, realizat de administratorul judiciar GMC SPRL. Printre cauze se afla si contractele paguboase incheiate cu Vitol SA Geneva, parte a grupului Vitol, considerat cel mai mare trader de resurse energetice din lume, cu LCC COMPANIA CARBUNELUI SRL RESITA, firma controlata de omul de afaceri Catalin Vranceanu, si cu mai multe firme din Ungaria, GR-Carbon Kft, Energo-Ru Kft, Psycholucia Kft, Train Hungary Kft. Contractele erau de achizitie de carbune din import, in conditiile in care CEH este si producator de huila, compania fiind pagubita cu zeci de milioane de euro.

Administratorul judiciar precizeaza ca DNA cerceteaza modul in care au fost incheiate contractele de import, in special in perioada 2011-2015. De-a lungul timpului au aparut in formatii ca aceste importuri erau facute din tari care nici nu erau producatoare: Ucraina si Ungaria. Culmea este ca in ciuda achizitiilor, CE Hunedoara ajungea in situatia epuizarii stocurilor de carbune. „Conform situatiilor analizate, in perioada octombrie 2012, 2013,2014, vanzarile de energie pe piata de echilibrare efectuate de SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA au fost la preturi mult mai mici decat valorile din lunile respective de pe PZU.  Aceasta a dus la epuizarea rapida a stocurilor de carbune, in conditiile in care fusesera efectuate importuri de carbune (cantitati semnificative), contractele de import facand in prezent obiectul unor cercetari D.N.A. Ulterior,in lipsa unui stoc suficient de carbune,termocentralele au functionat la minimul permis de  conditiile tehnice,asigurand serviciile de termoficare si fara a mai conta ca si jucator pe piata libera a energiei electrice”, se arata in raport.

CE Hunedoara a fost prejudiciata prin valorificarea de catre Vitol SA Geneva a certificatelor EUA ce au facut obiectul garantiei aduse de Electrocentrale Deva SA in cadrul contractului de achizitie de carbune nr. C 2619 din 31.10.2011, incheiat in urma unei proceduri de negociere cu publicarea unui anunt de participare. Prin hotararea nr.11/27.09.2011, Consiliul de Administratie al Electrocentrale Deva a aprobat organizarea unei proceduri de achizitie pentru carbune energetic. Prin decizia nr. 395/28.09.2011, directorul general a numit comisia de evaluare si/sau negociere a ofertelor privind combustibilii tehnologici. Atat prin caietul de sarcini, cat si prin proiectul de contract anexat, se precizeaza ca „plata carbunelui se va face in termen de 30 de zile de la data emiterii facturii”, precum si faptul ca „se accepta modificarea prevederile proiectului de contract numai in cadrul unei analize comune, cu toti ofertantii calificati, inainte de deschiderea ofertelor financiare¬. Desi prin formularul de oferta se precizeaza ca „se accepta plata la termen conform modelului de contract al prezentei licitatii cu garantarea fiecarei livrari de catre Electrocentrale Deva intr-o modalitate care nu va implica costuri”, comisia de evaluare nu precizeaza acest fapt in procesul verbal de deschidere a ofertelor si nu considera oferta neconforma. Se constata ca nici cu ocazia negocierii achizitiei de carbune cu Vitol SA Geneva, consemnata in procesul verbal nr.25867/28.10.2011, nu se face vorbire cu privire la modalitatea de garantare a fiecarei livrari de catre Electrocentrale Deva SA.

Comentarii

  • Ar trebui contestat in instanta raportul casei de insolventa depus in instanta deoarece este un raport neobiectiv ce analizeaza si arata doar deficiente de pe parte energetica si nu arata hotiile, smecheriile si contractele de pe parte miniera. Nu cred ca aceasta casa de insolventa de apartament, detine specialisti care sa efectueze o analiza clara si pertinenta a situatiei CEH. In acest raport nu se aminteste nimic de conducerile CEH din ultimii 2 ani. In concluzie acest raport prezentat i-a fost bagat sub nas celor de la casa de insolventa de celebra conducere, eterna si vesnica JUJAN-POPESCU-STOICESCU care au si intocmit acest raport NESIMTIT si bineinteles cei de la insolventa au semnat ca primarii. Trebuie facute plangeri penale impotriva celor de la casa de insolventa care au prezentat instantei un raport incomplet si calomniator fara a prezenta in intregime situatia economico-financiara a CEH si denuntati cei care au intocmit acest raport. Sa dovedeasca si sa spuna cine cunt specialistii care au intocmit acest raport.

    Gina 19 martie 2016 07:13 Răspunde
  • Raportul este incomplet si nu trateaza toate cauzele si contractele care au dus la insolventa CEH. Acest raport este o manipulare grosolana.

    Remus 20 martie 2016 08:15 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares