Numărul greviștilor foamei de la termocentrala Mintia a crescut la 65 de persoane; blocări în subteran la Mina Livezeni

  • acum 5 ani

UPDATE ORA 14.31 Numărul persoanelor care au intrat în greva foamei la termocentrala Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a crescut luni după amiază la 65 de lideri de sindicat și salariați, aceștia fiind nemulțumiți de faptul că administratorul special al complexului a denunțat în mod unilateral contractul colectiv de muncă.

În paralel, 23 de mineri de la exploatarea minieră Livezeni au anunțat că au decis să se autoblocheze în subteran, potrivit liderilor sindicali din Valea Jiului.

„Prin denunțarea vechiului contractului colectiv de muncă se pierd la salariu circa 700-800 de lei, adică chiar 40% pentru unii dintre angajați. Pierdem transportul, bonurile de masă și multe altele”, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Liber și Independent din Electrocentrale Deva (SLIED), Mircea Crișovan.

În plus, liderul sindical acuză administrația CEH că nu a ținut cont de recomandările făcute de sindicate, care au propus încetarea raporturilor de muncă pentru 1.000 de persoane care îndeplinesc condițiile de pensionare și limitarea salariilor conducerii companiei la maxim 5.000 de lei. În opinia acestuia, aplicarea acelor măsuri ar fi împiedicat denunțarea contractului colectiv de muncă.

„Toate măsurile pe care le-am cerut: adică scoaterea la pensie a 1.000 de oameni (…) reducerea salariilor la maxim 5.000 de lei, după care puteam intra toți în șomaj ca să reducem (cheltuielile, n.r.). N-au vrut. Din cauza lor s-a denunțat contractul colectiv de muncă. De asta suntem aici! Până nu-i demite ministrul pe toți, noi nu plecăm de aici! Să pună interimari de la București, de unde vor!”, a afirmat președintele SLIED.

Sindicaliștii de la Mintia mai solicită separarea activităților de producere a energiei de cele de minerit, dar și întocmirea unui program de restructurare care să țină cont de realitățile din teren.
„Cerem demisia conducerii Complexului, care a dus societatea în situația în care se află astăzi. Ei au dus complexul în insolvență și tot ei fac programul de restructurare. Adică ei se schimbă între ei, din director general îl pune pe o altă funcție de director sau șef de divizie”, a susținut Crișovan.

Protestul angajaților de la termocentrala Mintia se desfășoară în fața sediului companiei, la fața locului fiind prezentă luni și o ambulanță al cărei personal medical a monitorizat starea de sănătate a oamenilor.

În cazul în care nu se vor găsi răspunsuri favorabile la solicitările lor, energeticienii au în plan să rămână peste noapte în cantina termocentralei, aflată la ieșirea din societate.

Comentarii

  • Ca oileeee, când s-au blocat mineri de la vulcan si lonea ati stat bn mersi.Dovada ca sindicalisti fac ce vor si când vrea cu prostimea.Fiecare pentru el si uite asa am ajuns sa fim dezbinati.Pacat,,copilul cu mai multe moase ramâne nebotezat” cam asa suntem si noi.

    Nelu Stoichici 21 martie 2016 23:10 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares