Minerii și energeticienii pleacă din sistem fără sume compensatorii

  • acum 4 ani

Nu mai primesc bani când pleacă din minerit. Este vorba despre o nouă prevedere, care li se va aplica minerilor în acest an. Ei vor fi concediați sau scoși la pensie, dar fără sume compensatorii, după ce Contractul Colectiv de Muncă a fost denunțat de administratorul special și cel judiciar, iar asta se va întâmpla prin aprilie.

Minerii și energeticienii așteaptă să fie concediați. Nu mai pleacă cu buzunarele pline, așa cum au făcut-o, în ultimii ani, iar asta se va întâmpla într-un timp relativ scurt. Disponibilizări mai face doar Societatea de Închideri de Mine, la minele neviabile, iar cele din Complexul Energetic Hunedoara scot oamenii din sistem, fără nicio protecție socială. „Dacă nu mai există CCM, nu mai există nicio obligație financiară față de cei care vor urma să fie disponibilizați. Nu mai există această obligație a salariilor compensatorii, deci, cei care vor fi concediați pe un program de concediere individuală, fie colectivă, vor pleca fără niciun leu din partea angajatorului. Nu se mai pune problema asigurării de fonduri, în momentul de față”, a declarat Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Șomaj sau pensie

Este pentru prima dată, când minerii pleacă din sistem, fără plăți compensatorii. Ei vor deveni șomeri sau, dacă sunt în pragul pensionării, vor ieși la pensie. Problema reorganizării este la mâna administratorilor de la CEH, care trebuie să gândească restructurarea pentru eficientizare. „În programul de restructurare, angajatorul are obligația de a stabili criteriile pe care se vorface aceste concedieri colective, pe care ni le va aduce și nouă la cunoștință. Probabil că, cei care îndeplinesc condițiile de pensie, unde sunt doi angajați în familie, nu știu să spun. Cu siguranță, și criteriile vor fi dintre cele care să asigure un climat social, prin trimiterea în șomaj a celor care pot să își găsească altceva, sau vor ieși la pensie”, mai spune Nica.

Sindicaliștii cred că oamenii vor fi dați afară în foarte scurt timp și asta până în luna aprilie. La acest program se lucrează și mai este nevoie doar de modificarea Ordonanței nr 36, care s-ar putea aproba în această săptămână în Ședința de Guvern.

Comentarii

  • Mergeti la Bucuresti cu fermieri si luatii de gat

    Stefan Alina 24 martie 2016 08:59 Răspunde
  • Asta sa intampalt datorita increderii date sindicatelor. V-au facut sindicatele la portofel si voi ce ati facut? O sa plecati acasa cu coada intre picioare si cu buzunarele goale. Mai puteti sa va priviti in oglinda? Ce explicatie le ve-ti oferi copiilor vostrii cand nu veti mai avea ce sa puneti pe masa. O sa-i trimiteti la liderii de sindicat de la muntele. Minerii s-au bucurat cand tesa a fost trimisa acasa in asteptare, dar e foarte aproape cand si voi minerii veti sta acasa. V-ati bucurat de necazul altora, dar nu este bine. Daca cei din administratie au vazut ca sunteti niste fricosi si niste resemnati au inceput sa taie si acela a fost doar inceputul Ce ati fost si ce sunteti. Va e frica si de umbra voastra, minerii adevarati erau cei de pe vremea lui Cozma, acum sunt ca gainile, cotcodacesc pe la colturi. Inca nu v-ati trezit, voi nu realizati inca care este situatia.

    Gina Petre 24 martie 2016 14:30 Răspunde
  • Obiectivul atins!!Un mare bravo magarilor care au reusit performanta asta.

    Sorin 24 martie 2016 23:23 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului