Remus Borza: Complexul Energetic Hunedoara va intra in faliment; poate fi salvat doar daca dam afara jumatate dintre mineri

 • acum 4 ani

Complexul Energetic Hunedoara, aflat in insolventa, poate fi salvat doar daca vor fi concediati jumatate dintre mineri si dintre angajatii termocentralelor din Valea Jiului, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, intr-un interviu acordatAgerpres.

„Insolventa reprezinta o solutie daca este asumata si administrata corect. Nu orice insolventa rezolva problemele. Uitati-va la RAAN, este in insolventa de trei ani si a intrat in faliment. Uitati-va la Hunedoara. Este in insolventa si o sa intre in faliment”, a sustinut Borza.

El a precizat ca societatea a ajuns in aceasta situatie deoarece a fost victima prostului management si a ingerintei statului in managementul companiei.

„Sectorul minier trebuia reformat in 1990, cum au facut si polonezii. Noi am tot amanat reformarea acestui sector, care pentru Romania este identitar. In Romania, aceasta este cea mai veche meserie, are o continuitate de mai bine de 2.500 de ani. Aceasta nu inseamna ca acum trebuie sa facem doar de dragul unei traditii milenare concesii, sa alocam in fiecare an de la buget sute de milioane de lei. Ea trebuie restructurata, trebuie reformata”, a aratat reprezentantul Euro Insol.

Borza a sustinut ca, de-a lungul timpului, niciun guvern nu a luat vreo masura radicala in Valea Jiului, avand in memorie mineriadele.

„Toate guvernele de dupa 1990 au trait sub imperiul unei frici ancestrale fata de mineri, pentru ca, bun, ei sunt niste oameni mai din popor, ce-i in gusa si-n capusa, se urca in camion, in tren, cu batele si ne aplica o corectie. Vorba aia, suntem in 2016. Si eu sunt absolut convins ca minerii din Valea Jiului sunt oameni cu un caracter de exceptie. Ei au fost o clasa sociala privilegiata inca de pe vremea lui Ceausescu. Sigur, este o munca grea, este o munca fizica, este o munca bruta, istovitoare, dar, deopotriva, au fost foarte bine platiti. Dintotdeauna, dar mai ales pana in 1989. Dar aceasta nu justifica o anumita prevalenta fata de alta meserie. Aveam un dinte impotriva lor, pentru ca erau multi, sunt multi si astazi, dar nu este vina lor. Este vina statului sa nu a avut curaj sa restructureze aceasta zona. Nu mai poti astazi defila cu zeci de mii de salariati in zona energetica”, a spus Borza.

Potrivit acestuia, pentru o functionare optima a companiei vor trebui concediati jumatate dintre mineri si dintre angajatii termocentralelor Mintia si Paroseni.

„Până la urmă, această companie nu este vitală pentru sistemul energetic național. Noi avem 24.000 de MW putere instalată, la un consum care nu a depășit niciodată 9.000 de MW. Însă această companie poate ajuta la serviciile tehnologice de sistem pe acea zonă de Nord. Deci, iată și câteva elemente care să pledeze pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, evident, restructurat. Deci vreo 2.000 de mineri cu vreo 700 de angajați pe zona de producție de energie, adică 2.700 față de 6.000 cât sunt acum, evident contează la performanța economică și la costurile asociate fiecărui MWh produs”, susține Borza.

El a adăugat că, în ipoteza unei pene generalizate în sistemul energetic românesc, care ar produce pagube de zeci de miliarde de euro, CE Hunedoara ar putea face diferența.

„Deci la o analiză foarte rece, poți lua hotărârea: da, închid. Dar ce se va întâmpla dacă vreodată — și atunci într-adevăr drobul de sare poate să te întoarcă — ar colapsa sistemul energetic chiar și pentru un minut? Pagubele ar fi incalculabile, de ordinul zecilor de miliarde. O pană generalizată de curent în România, chiar și de un minut, ar costa zeci de miliarde de euro. Și atunci, chiar și pentru acel ipotetic ‘dacă și poate’, merită salvată societatea, dar evident optimizată și restructurată”, a afirmat reprezentantul casei de insolvență.

CE Hunedoara se afla in insolventa din 7 ianuarie 2016 si are 6.300 de angajati, care lucreaza la minele de carbune Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan, precum si la termocentralele Mintia si Paroseni.

Etichete:

Comentarii

 • Există TESA destulă

  Cristian Haiduc 3 aprilie 2016 18:48 Răspunde
 • Nesimtitiii , numai daca sufera lumea va scapa de faliment , mai ginditiva si la oameni nu numai la voi.

  Angelica Muntean 3 aprilie 2016 18:52 Răspunde
 • Șmecheri s-au îmbogățit și omul de rând suferă !

  Florica Dinga 3 aprilie 2016 18:55 Răspunde
 • Bă, să mori tu..! Ia mai taie de la TESA începând cu tine 30% din salariul gras și nu mai ciordiți și se rezolva problema!

  Sorin Paros 3 aprilie 2016 19:39 Răspunde
 • Bine gandit…dati afara minerii sa ramaneti voi putorile TESA CA SA STINGETI VOI LUMUNA!!!!!!!!

  Pitt Si Feli 3 aprilie 2016 19:56 Răspunde
 • si asta-i de traba de nu se poate……

  Horia Dobner 3 aprilie 2016 20:02 Răspunde
 • Pentru Sorin Paros, poti sa dai toata tesa afara, pana nu elimini clanurile de mafioti din ceh si gashca de consilieri si de pensionabili poti sa aduci si pe papa ca tot nu va merge colosul asta.

  gigi 3 aprilie 2016 20:20 Răspunde
 • Na ca Borza sa scapat si a scos porumbelul pe gura. Deci acum sa se lamureasca minerii de ce Nica si sindicalistii de la muntele au tinut neparat sa-l aduca pe Borza la CEH. O sa va sparga Borza ca pe bilele de biliard si sindicatele vor sta la bere si la mici, ca ei doar au conditii de pensie. Deci vedeti dragi mineri ca v-au facut sindicalistii pe la spate si voi le-ati platit cotizatii grase ca sa isi umfle ei conturile. Poate sa spuna cineva de ce de ani de zile sindicatele nu prezinta o situatie a conturilor finaciare a sindicatelor? Pot ei sa prezinte pe ce s-au cheltuit banii minerilor si dobanzile care le-au incasat de pe banii minerilor? Pot ei sa justifice toate achizitiile facute? Sigur ca nu se va fae asta niciodata.

  Zoli Konyar 3 aprilie 2016 20:35 Răspunde
 • Acum se vede de ce tineau mortis sindicatele sa il aduca pe Borza. Sa dea oamenii afara. Deci acum iasa la iveala hotiile sindicatelor. Ce tupeu pe ei.

  Tibby Barbu 3 aprilie 2016 20:42 Răspunde
 • Acu nu se mai leaga figurantul ala de Paduraru cu lanturi? Nici la teatru nu e bun ala ca se vede de la distanta ce manipulare ieftina face, e un prefacut.

  Baraba 3 aprilie 2016 20:45 Răspunde
 • Sa le multumim SPECIALISTILOR , Jujan,Stancu,Stoicescu si nu in ultimul rand Popeasca , acesti oameni mareti si extra ORDINARI , care au ingropat CEH .Acum isi dau corigenta pe spatele muncitorilor si a personalului TESA , care erau candva colegii lor.Acum sunt cifre .Sper sa se intample si cu ei ce sa intamplat si cu CEH.

  35 ani 3 aprilie 2016 21:06 Răspunde
 • Nu cred ca dl Borza se referea strict la cei care scot carbunele, pentru ca si la exploatarile miniere sunt multi tesa care nu fac decat sa incarce costurile

  Daniel Huiu Ciubotariu 3 aprilie 2016 21:13 Răspunde
 • Pentru 35 ANI, comentatorul de mai sus. Ai mare dreptate, subscriu la ce zici tu. Dar garantat ca de acei oameni nu se va lega nici dracu, pentru ca nici iadul nu ar suporta caractere de felul celor nominalizati mai sus. Niste pervesi.

  Ela 3 aprilie 2016 21:30 Răspunde
 • Aveti grija ce scrieti si de cine ca tovarasii de care vorbiti au mari relatii pe la servicii si poate va fla adevarata identitate si astia sunt in stare de orice sa va faca rau ca au timp si sunt specialisti in razbunari.

  Una victima 3 aprilie 2016 21:35 Răspunde
 • RUSINE, sa va fie, guvernantilor…!!! Odata, o sa cada si scaunul vostru, la asta, nu v-ati gandit…?

  Vally Butuza 4 aprilie 2016 00:18 Răspunde
 • deci iaca ca si borza cinta aceeasi melodie ca administratorul de la Craiova.1.toti sint niste rai s.a.m d. sau.2. au dreptate ,,sintem prea multi si ineficienti,,si atunci tot asta vor face .,afara si ne descurcam cum putem.eu cel putin m-am resemnat si ca mine sint multi.disponibilizare usoara
  .

  rus dionisie 4 aprilie 2016 09:18 Răspunde
 • Și de ce nu a făcut nimeni nimic până acum? Că nu mai au aviz ISCIR anumite blocuri de transformare, și că au stat în depozitul unității elemente componente pentru reparații și că au luat alte destinații, că trebuia să se construiască aceea stație de desulfurare până în anul 2013 pentru a-și da avizul cei de la Mediu și care nu s-a construit nici până astăzi. De ce??????????????? Atunci să înțelegem că sunt interese mari la mijloc.

  MILIAN SILVESTRU 4 aprilie 2016 22:57 Răspunde
 • Bai…aveti treaba cu tesa…ok! Dar mai pune ti mana pe lucru putorilor ca timpul vostru de munca este de cel mult 4 ore din 6…repet cel mult 4 din 6!!! Fentati munca ptr ca aveti K * 9.95… Si mergeti acasa lunar cu peste 3500 lei…in lunile trecut mergea ti acasa ci 1000 euro….si munca yok…va luati de tesa tot timpul dar nu stiti cum sa figiti din mina sa bagati botul in bidonul de bere..putorilor…un angajat tesa castiga cel mult 1500 lei si sta acasa in concediu de asteptare si voi? Frecati menta …bai daca nu era mina murea ti dracu de foame ca nu sunteti capabili de nimic…va plinge ti ca va inchid minele, dar ce faceti voi ca nu se inchida sau ce ati facut pana acum? Va spun eu…va ti adunat la ceh …beti …si ati cerut salopete cisme si …reducerea programului de munca…de la 6 ore la cel mult 2…Treceti la munca putorilor ca nu meritati nici apa sa beti din munca pe care o prestati in mina…

  Marin Mitroi 6 aprilie 2016 18:29 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului