Ministerul Energiei ar putea anunţa la sfârşitul săptămânii o soluţie pentru păstrarea producţiei de cărbune în Valea Jiului

  • acum 3 ani

Grupul de lucru pentru Huilă constituit la nivelul Ministerului Energiei a finalizat scenariile pentru acest sector, secretarul de stat Corina Popescu, cel care a condus grupul, afirmând că soluția va fi prezentată la finele acestei săptămâni și va fi o ” surpriză plăcută pentru sectorul minier din Valea Jiului”. Grupul de lucru Huilă a venit marţi la şedinţa Comitetului de Coordonare pentru activitatea minieră cu un raport consistent privind situaţia sectorului huilă şi a prezentat mai multe scenarii pentru păstrarea producţiei de cărbune din Valea Jiului, prefigurându-se deja o soluţie finală, care ar putea fi anunţată la finalul săptămânii, a anunţat Ministerul Energiei.

Astfel, spun reprezentanții ministerului, se prefigurează o soluție finală, care arată că există mine cu activități viabile, a căror exploatare, cu un minim de investiții, produce cărbune la prețuri competitive cu cel de pe piața externă, comparația fiind făcută la puteri calorifice similare.

„Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră, dedicat Complexului Energetic Hunedoara, a ajuns la o concluzie finală în ceea ce privește situația actuală a companiei și viitorul exploatărilor din Valea Jiului. Vreau să le mulțumesc colegilor noștri de la Petroșani, alături de ceilalți membri ai Comitetului, pentru munca depusă și pentru soluțiile găsite. Fac aceste precizări pentru că este vorba despre o companie într-o situație financiară extrem de dificilă și pentru că timpul nu mai are prea multă răbdare în ceea ce privește redresarea exploatării huilei. Și vreau să mai subliniez și diferența semnificativă dintre modul în care au înțeles să lucreze și să se prezinte în comparație cu cei de la Complexul Energetic Oltenia. Sper ca bunul exemplu să fie urmat în cel mai scurt timp. La sfârșitul săptămânii acesteia, vom putea prezenta public soluția la care s-a ajuns și ea să fie o surpriză plăcută pentru sectorul minier din Valea Jiului”, a declarat secretarul des Corina Popescu.

În cadrul comitetului a fost prezentată o evaluare a activității Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului și a cheltuielilor făcute până în prezent și estimate a se face în perioada următoare până la închiderea definitivă a acestora.

”Totodată, membrii grupului de lucru au discutat mai multe scenarii de păstrare a producției de cărbune în Valea Jiului. Prin aceste scenarii s-au realizat analize de costuri pe variantele de închideri de mine până în 2018. În urma analizelor, membrii grupului Huilă au reușit să creioneze o imagine clară a întregii activități de exploatare de huilă din Valea Jiului”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Comitetul se va reuni din nou săptămâna viitoare, pe data de 28 aprilie, pentru a prezenta raportul final și definitiv, privind starea mineritului din Valea Jiului. Acest raport va sta la baza discuțiilor  pe care Ministerul Energiei le va avea cu Comisia Europeană.

Înainte de constituirea grupului de lucru pentru activitatea minieră s-a vorbit de includerea minelor din cadrul CEH pe programul de închidere în baza căruia minele din cadrul SNÎMVJ beneficiază de subvenție până la finele anului 2018. Problema este, după cum spun cunoscători ai mineritului, că SNÎMVJ a contractat subvenția la valoarea maximă, iar banii rămași nu ar ajunge și pentru închiderea celor patru mine din cadrul CEH.

Sursa:: GazetadeDimineata

Comentarii

  • Doamne ajută

    Hoza Viorica 20 aprilie 2016 12:54 Răspunde
  • iesiti an strada si nu mai plecati ca alfel ne omoara astea adica pdl=pnl

    Perv Patric 20 aprilie 2016 21:01 Răspunde
  • DUPA INC HIDEREA MINEI PETRILA, MAI VORBITI DE SOLUTII…..DIN 2018 DACA NU SE INTAMPLA O …..MINUNE…..VALEA JIULUI VA FI O VALEA PLANGERII CUM N/A FOST NICI IN 1928….LUATI AMINTE CEI CE VA JUCATI CU DESTINELER OAMENILOR. MINERII DIN VALE SI/AU CASTIGAT PAINE CU SUDOARE SI CHIAR CU PRETUL VIETII….CE STITI VOI DE ASTA…. IAR CEI CE STIU / CONFDUCATORILOR MINERITULUI NU LE MAI PASA….EI SI/AU FACUT PLINUL, DUPA EI…POTOPUL / UNII MAI FAC AFACERI ONEROASE SI DIN ,,INCHIDEREA MINELOR,,…DACA STITI CE INSEAMNA LUCRUL ASTA CU ADEVARAT.

    Gabriela Nadasan 20 aprilie 2016 23:50 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului