Ministerul Energiei vrea să salveze mineritul din Valea Jiului închizând unele exploatări de cărbune

 • acum 4 ani

Ministerul Energiei promite să finalizeze, săptămâna viitoare, un raport „definitiv” privind starea mineritului din Valea Jiului, raport care va sta la baza discuțiilor cu Comisia Europeană pe tema salvării Complexului Energetic Hunedoara, aflat în insolvență.

Potrivit unui comunicat al ministerului, marți, în cadrul comitetului de coordonare pentru activitate minieră din instituție, a fost prezentat un raport „consistent” cu privire la sectorul huilei, precum și o serie de scenarii pentru păstrarea producției de cărbune din Valea Jiului. La comitet au participat oficiali și experți din Ministerul Energiei, precum și directori din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

„Astfel, se prefigurează o soluție finală, care arată că există mine cu activități viabile, a căror exploatare, cu un minim de investiții, produce cărbune la prețuri competitive cu cel de pe piața externă, comparația fiind făcuta la puteri calorifice similare”, se arată în documentul citat.

Ministerul afirmă că s-au făcut analize de costuri pe variantele de închideri de mine până în 2018, iar în urma acestora s-a creionat o imagine clară a întregii activități de exploatare de huilă din Valea Jiului.

„Comitetul se va reuni din nou săptămâna viitoare, pe data de 28 aprilie, pentru a prezenta raportul final și definitiv privind starea mineritului din Valea Jiului. Acest raport va sta la baza discuțiilor  pe care Ministerul Energiei le va avea cu Comisia Europeană”, se mai spune în comunicat.

În cadrul comitetului a fost prezentată și o evaluare a activității Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului (SNÎMVJ) și a cheltuielilor făcute până în prezent și estimate a se face în perioada următoare, până la închiderea definitivă a acestora.

„Comitetul de Coordonare pentru activitatea minieră, dedicat Complexului Energetic Hunedoara, a ajuns la o concluzie finală în ceea ce privește situația actuală a companiei și viitorul exploatărilor din Valea Jiului. (…) La sfârșitul săptămânii acesteia, vom putea prezenta public soluția la care s-a ajuns și ea să fie o surpriză plăcută pentru sectorul minier din Valea Jiului”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Energiei Corina Popescu.

Complexul Energetic Hunedoara, intrat în insolvență la începutul anului, cuprinde exploatările miniere Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni, precum și termocentralele Mintia și Paroșeni, iar Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului include minele Petrila, Paroșeni și Uricani, considerate neviabile și care trebuie închise până în anul 2018. Ambele companii sunt controlate integral de către Ministerul Energiei.

Exprimarea din comunicatul ministerului sugerează că instituția va încerca să convingă Comisia Europeană să permită autorităților de la București să includă una sau mai multe dintre exploatările miniere ale CE Hunedoara în programul de ajutor de stat privind închiderea etapizată a minelor neviabile, program în care se află exploatările din patrimoniul societății Închideri Mine.

Restul minelor, unde s-ar reuși restructurarea, reorganizarea și eficientizarea, ar continua să producă cărbune pentru termocentralele CE Hunedoara, în condițiile în care sistemul energetic național are nevoie de producția de energie a Complexului în perioade de vârf de consum, în special pentru echilibrare. Termocentralele CE Hunedoara asigură circa 5% din totalul producției de energie a României.

Programul de închidere a minelor neviabile acordă subvenții de la bugetul de stat pentru acoperirea pierderilor generate de producția de huilă energetică a minelor respective, respectiv se subvenționează diferența între costurile de producere a cărbunelui și prețul cu care compania reușește să îl vândă termocentralelor Mintia și Paroșeni din Complexul Energetic Hunedoara, care este singurul client al SNÎMVJ.

Se mai acordă subvenții și pentru costuri excepționale, respectiv pentru lucrări de închidere a minelor, plăți compensatorii pentru salarii disponibilizați și ajutoare pentru cei pensionați.

Anul acesta, statul va acorda subvenții totale în valoare de 105,1 milioane lei pentru facilitarea închiderii minelor neviabile din Valea Jiului, sumă cu 26% mai mică decât cea alocată anul trecut în acest scop.

Din suma totală, 52,558 milioane lei sunt destinați acoperirii pierderilor aferente producției curente de huilă energetică a minelor aflate în proces de închidere definitivă, iar 52,561 milioane lei pentru acoperirea costurilor excepționale nelegate de producție. Aceste costuri excepționale reprezintă lucrări de închidere a minelor, pentru care se acordă o subvenție de 33,899 milioane lei, plăți compensatorii pentru disponibilizați (9,329 milioane lei) și facilități pentru pensionari (9,333 milioane lei).

Subvențiile fac parte dintr-un ajutor de stat multianual aprobat de Comisia Europeană în 2010, în baza căruia minele din Valea Jiului declarate neviabile, respectiv Petrila, Paroșeni și Uricani, incluse în SNÎMVJ, vor fi închise până în 2018. Valoarea totală a ajutorului de stat autorizat de Comisie, pentru perioada 2011 – 2018, este de 1,169 miliarde lei (circa 270 milioane euro).

Comentarii

 • Vrea pe dreacu guvernul niciodata nu a vrut binele minerilor.

  Costel Stir 20 aprilie 2016 19:20 Răspunde
 • FOARTE CIUDAT…!!!

  Peli Toni 20 aprilie 2016 20:00 Răspunde
 • Alesi pe spranceana, unul si unul( popeasca, jujan, stancu,chiuzan in frunte cu stoicuta) sunt exact persoanele din fruntea CEH in ultimi 2 ani.Sunt REPETENTII care au pierdut examenul ,ne-au ingropat, iar acum din spatele functiilor pompoase PACALESC Valea Jiului, si Bucurestiul.Vina celor care ii mai cred pe acesti „CIOCLI” .

  angajat CEH 20 aprilie 2016 20:01 Răspunde
 • Intradevar acesti oameni au lucrat( stat pe banii multi) pana acum tot la CEH. Sa inteleg ca acum au descoperit NIRVANA .Niste nesimtiti pacalesc amaratii de mineri , oare cum se uita in ochii cunoscutiilor… ca prieteni nu cred ca au.RUSINE

  prieten 20 aprilie 2016 20:06 Răspunde
 • Stoooop,cu politica inchiderii

  Corlan Lucian 20 aprilie 2016 20:20 Răspunde
 • ROMANIA E STAT MAI ESTE STAT INDEPENDENT?CINE IA HOTARARILE ,CONDUCEREA ROMANIEI SAU COMISIA EUROPEANA.

  Szoverfi Arpi 20 aprilie 2016 20:30 Răspunde
 • BAI FRATE AU AJUNS STRAINII SA IA HOTARARI LA NOI IN TARA?

  Szoverfi Arpi 20 aprilie 2016 20:31 Răspunde
 • DACA HOTARARILE SE IAU DE AFARA VALEA JIULUI E DESFIINTATA.UNIUNEA EUROPEANA NICI NU STIE UNDE ESTE VALEA JIULUI PE HARTA

  Szoverfi Arpi 20 aprilie 2016 20:32 Răspunde
 • pai pnl=pdl hotiiiiiiiiiiiiiiiiii astai toti

  Perv Patric 20 aprilie 2016 20:35 Răspunde
 • Acest guvern nu se gandeste la nimic bun va fi vai de noi pacat de Valea noastra chiar daca suntem departe ne dor aceste vesti sunt niste marionete,,,, parerea mea

  Angela Ichim 20 aprilie 2016 22:18 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares