Minele Lonea și Lupeni se închid

 • acum 4 ani

Ministerul Energiei a finalizat strategia pentru Complexul Energetic Hunedoara și a decis ca două unități miniere să fie închise. Este vorba despre minele Lupeni și Lonea, iar pentru sistemul energetic național vor mai produce energie doar Livezeniul și Vulcanul.

Două unități miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara se închid și urmează să intre în programul de închidere și ecologizare. Ministerul Energiei a decis vineri că la Lupeni și la Lonea activitatea trebuie sistată în următorii doi ani, așa încât exploatările se închid.

Urmează ca în sistemul energetic național să livreze energie două grupuri de la Termocentrala Mintia și de la Paroșeni. Ministrul a prezentat planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene. „Am plecat de la ideea că problema Complexului Hunedoara nu este una socială, ci una de securitate a sistemului energetic, întrucât în acea zonă a țării sunt foarte puțini producători. Concluzia comisiei pe minerit este că avem nevoie de două grupuri energetice, unul la Paroșani și unul la Deva, care să aibă 400 de MW împreună și pe care ar trebui să le asociem cu două mine pe care le considerăm viabile din cele patru care funcționează în prezent”, a spus Victor Grigorescu ministrul, într-o conferință de presă la București.

El a adăugat că România va trebui să renegocieze cu Comisia Europeană și planul de închidere a minelor până în 2018. În acest plan au fost incluse anii trecuți alte trei mine din Valea Jiului, care nu au mai făcut parte din CE Hunedoara la înființarea complexului.

„Din cele patru mine din prezent din cadrul complexului, Livezeni și Vulcan par a fi cele viabile, iar celelalte două, Lonea și Lupeni, vor intra în programul de închidere până în 2018, pe care deja l-am agreat cu Comisia Europeană”, a continuat Grigorescu.

La rândul său, Corina Popescu, secretar de stat în cadrul ministerului, care a coordonat comisia pentru minerit, a precizat că rolul comisiei a fost să identifice dacă mai poate fi salvat ceva din Complexul Hunedoara și ce poate fi salvat.

„Varianta ideală ar fi o nouă companie, care să includă un grup la Paroșeni, unul la Deva și cele două mine viabile, care să nu aibă datorii. Dar toate acestea trebuie negociate cu Comisia Europeană”, a spus Popescu, în cadrul aceleiași conferințe.

CE Hunedoara se află în insolvență din 7 ianuarie 2016 și are 6.300 de angajați, care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni.

Comentarii

 • Fain si parlamentarii nostri ce spun ????Ei care sunt trup si suflet pentru vale si oamenii ei ,ipocritii mint cum respira .

  Mateescu Simona 25 aprilie 2016 08:14 Răspunde
 • Mai votatii aea vor

  Nelu Stoichici 25 aprilie 2016 08:23 Răspunde
 • V-om ajunge VAI DE NOI ,milogi la primarie sau refugiati …VOTATIII CA MERITA … NE-AU ADUS LA MOARTE SIGURA

  Mariana Panchea 25 aprilie 2016 08:28 Răspunde
 • Nu este corect ca aceste două mine Lupeni si Lonea să se închidă în 2 ani de zile.Uricaniul este pe închiderii de 6 ani iar în 2018 trebuie să înceteze activitatea.De ce cele 2 mine Lupeni si Lonea nu au aceleași drepturi „adică să se închidă în 8 ani ca si Uricaniul?”Cu minerii care nu îndeplinesc condițiile de pensionare în următorii 2 ani ce faceți? V-ați gândit că au familii,domnilor parlamentarii? Bine că aveți voi ce pune pe masă si vă lăfăiți pe bani nostri.Vă votați salarii si pensii exorbitante pentru că munciți din greu (dormiți din greu)dar acestor oameni nu sunteți în stare să le păstrați locurile de muncă RUSINE SĂ VĂ FIE.

  Alina-ionela Gheorghe 25 aprilie 2016 08:39 Răspunde
 • Bravo, si ceva alternative găsiți dragi demnitari ??aduceți investitori, faceți locuri de muncă sau tot sclavi rămânem la firmele demnitarilor locali cu salarii de mizerie si program de 13 ore???ce ziceți mișcați ceva ca veniți ca milogii după voturi !!!

  Ecy Si Dana 25 aprilie 2016 08:47 Răspunde
 • Frumos….. au gasit solutia ce vor face cu cei care vor ramane fara locuri de munca nu mai sunt tineri nu le pasa de nimic , suntem la cheremul lor dar poate va ganditi de doua ori inainte sa votati poate puteti schimba ceva,,,,

  Angela Ichim 25 aprilie 2016 10:38 Răspunde
 • Alternative de unde asa ceva ne trimit la cersit

  Nagy Florin 25 aprilie 2016 12:47 Răspunde
 • Cand Cozma se lupta ptru drepturile lor iau intors spatele lau lasat in puscarie,merita soarta toti,sa le inchida pe toate…..

  Nicolae Nicu 25 aprilie 2016 14:35 Răspunde
  • nu ma pot abtine sa nu spun cateva vorbe…da Cozma a „luptat”dar pentru ce sau pentru cine este greu de inteles…a „luptat” si in VEGAS (discoteca),tot pentru drepturile minerilor ?din care salariu platea atatia „boodyguard-zi” …sau poti sa numesti un miner care a lucrat o viata in carbune(front)si are salariul sau pensia macar jumatate cat are domnul COZMA (bani pe care ii platesc sindicatele pentru „lupta”pe care a purtat-o ca lider)…daca vrei sa plangi pentru el, eu iti ofer umarul meu si al tuturor minerilor si fostilor mineri care „o duc” putin mai greu decat „a dus-o”domnul cozma in puscarie

   eu 26 aprilie 2016 03:00 Răspunde
 • Nu intereseaza pe nimeni…ei pot trai leger si fara minerit,asa ca….

  Maria Pintilie 25 aprilie 2016 17:46 Răspunde
 • Tineri si Valea Si-au Pierdut Rabdarea Vrem Demnitate Domnilor

  Florin Vargas Jrr 25 aprilie 2016 18:24 Răspunde
 • Lasa ba sa le inchida…mineritul nu va avea niciodata performanta in acest fel, bun nu le inchidem dar nici in actualele conditii nu merge!

  Marin Mitroi 26 aprilie 2016 09:10 Răspunde
 • Desteapta-te Romane!!

  Sunt Eu Cata 26 aprilie 2016 09:25 Răspunde
 • da putul est mina lupeni

  Hussein Iulian 26 aprilie 2016 15:05 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares