Parlamentul sfidează Curtea Constituțională: Companiile nu pot concedia liderii de sindicat

  • acum 3 ani

Deși Curtea Constituțională a stabilit că interzicerea concedierii liderilor sindicali este neconstituțională, deputații propun ca liderii de sindicat să nu poată fi concediați din companie nu doar pe durata mandatului, dar și timp de doi ani după ce își pierd funcția de conducere.

Propunerea urmează să fie votată în plenul Camerei Deputaților, deși proiectul de lege, care prevede interdicția concedierii liderilor sindicali,  fusese respins de Senat la începutul acestui an.

Decizia senatorilor a venit după ce, la finele anului trecut, Curtea Constituțională stabilise că că articolul din Codul Muncii care prevede că liderii de sindicat nu pot fi concediați este neconstituțional. Curtea a motivat că ei trebuie să beneficieze de protecție pentru activitatea sindicală depusă, și nu pentru cea profesională, de bază.

Concedierea salariaților nu poate fi dispusă pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat” – este articolul care a fost declarat neconstituțonal.

Deputații din Comisia pentru muncă și protecție socială nu doar că nu au ținut cont de verdictul Curții Constituționale, dar, menținând interdicția concedierii liderilor sindicali, au extins protecția acordată acestora până la doi ani.

Deputații au fost de acord cu autorii proiectului de lege, care argumentează că liderii de sindicat sau reprezentanții acestora, spre deosebire de sindicaliștii obișnuiți, intră mai des în contact direct cu reprezentanții angajatorilor, de multe ori în situații conflictuale, fiind astfel mai expuși la măsuri represive din partea conducerii unei companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului