Complexul Energetic Hunedoara ar putea disponibiliza circa 900 de angajați; Sindicatul „Muntele” salută aprobarea veniturilor de completare

 • acum 5 ani

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) ar putea disponibiliza în acest an circa 900 de angajați, potrivit unor informații neoficiale deținute de Sindicatul „Muntele”, reprezentativ în cadrul companiei.

În acest context, președintele organizației sindicale, Petre Nica, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că adoptarea de către Guvern a ordonanței privind acordarea de venituri de completare pentru salariații CEH, care vor fi trimiși în șomaj colectiv, vine în sprijinul celor care vor fi nevoiți să plece din sistem.

De aceea, liderul sindical a salutat introducerea CEH pe lista societăților ai căror angajați vor putea beneficia de venituri de completare, în condițiile în care producția de energie electrică pe bază de cărbune cunoaște un trend descendent în piața de profil.

Fie că ne place sau nu, CEH are nevoie de o restructurare dacă vrem să mai vorbim de producție de energie electrică și de cărbune în județ. Trebuie să acceptăm că mineritul și energia electrică produsă pe bază de cărbune cunosc un trend descendent, chiar dacă sunt necesare pentru România’, a spus Petre Nica.

Acesta a menționat că din informațiile neoficiale pe care le deține, din cadrul CEH ar urma să fie concediați colectiv circa 900 de angajați, după un program care ar prevedea ca termocentrala Mintia și termocentrala Paroșeni să rămână în funcțiune cu câte un grup energetic, fiecare.

Nica a precizat că nu vor fi efectuate disponibilizări în rândul minerilor care lucrează direct în producție, dar vor fi efectuate reduceri de personal TESA și alți angajați indirect productivi.

‘Știu că s-au făcut câteva scheme de organizare, dar până acum n-am avut o discuție oficială pe această temă cu administrația CEH’, a precizat liderul sindical.

Pe de altă parte acesta s-a arătat îngrijorat de situația economică a CEH și a estimat că în foarte scurt timp societatea ar putea intra, din nou, în insolvență.

De asemenea, Nica a menționat că Sindicatul ‘Muntele’ a cerut ca minerii să beneficieze timp de trei ani de veniturile de completare, dar acest lucru nu a fost acceptat de Guvern.

Executivul a adoptat miercuri o Ordonanță de Urgență prin care persoanele disponibilizate de la CEH vor putea beneficia de venituri de completare pe lângă ajutorul de șomaj, care însumate ajung la valoarea salariului individual mediu net al fostului angajat.

Venitul de completare se acordă lunar, în funcție de vechimea în muncă a fostului salariat.

În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajați la termocentralele Mintia și Paroșeni, precum și la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan din Valea Jiului.

CEH are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice.

Etichete:

Comentarii

 • Bataie de joc pentru muncitori.Bravo domnule Nica saluti bataia de joc .Ar tebuii intii sa va scoata pe voi pensionarii la pensie fara venituri de completare .

  Bebe Albu 11 mai 2016 21:37 Răspunde
 • Bai nu mai mancati rahat cu s-ar putea,am visat, am auzit pe surse!!!!

  Pitt Si Feli 11 mai 2016 21:42 Răspunde
  • Nica are sursele, el confimră pe agenția națională de presă

   Știri din VALEA Jiului 11 mai 2016 21:49 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares