Vara aduce disponibilizări în minerit

  • acum 4 ani

În cel mult două săptămâni va fi stabilit exact termenul la care 145 de oameni vor ieși din sistemul minier al Văii Jiului. Mai trebuie o singură aprobare de la ministerele de resort și minerii vor semna preavizul, fără să li se opereze, de această dată, și servicii de preconcediere.

Practic, acum activitatea din minele neviabile este deja reorganizată, pentru că în câteva săptămâni mai multe posturi vor fi vacantate de cei care pleacă. Și la Petrila, și la Paroșeni sau la Uricani, oamenii s-au înscris pe listele de disponibilizare, iar cei mai mulți sunt deja în pragul pensiei. „Noi am făcut deja o evaluare la nivelul societății, cu persoanele care părăsesc sistemul după apariția bugetului de venituri și cheltuieli și chiar am început o mică formă de reorganizare a locurilor de muncă, astfel încât să ținem cont de aceste 145 de persoane care vor părăsi sistemul”, a declarat Aurel Anghel, director general SNÎMVJ. Totul se restrânge treptat și mai este nevoie acum de un singur aviz. Apoi, minerii intră în preaviz. „În cazul în care acest buget se finalizează în două săptămâni, spunem noi că, o dată cu 1 iulie va fi prima zi de preaviz. Nu pot estima date certe, până la apariția bugetului de venituri și cheltuieli, când vom stabili data exactă a concedierilor din sistem a angajaților noștri”, a mai spus Anghel.

Minerii care vor pleca sunt în pragul pensiei și, de această dată, nu vor beneficia de servicii de preconcediere. „Având în vedere că numărul persoanelor care pleacă în acest an este mai mic, am prevăzut sume pentru anul viitor, când vom avea mai mulți disponibilizați. Atunci vor fi cursuri de reconversie profesională. Anul acesta, dintre cei 145 care părăsesc sistemul, majoritatea a făcut cursurile de reconversie, iar anul viitor această activitate va fi mai detaliată”, a conchis directorul SNÎMVJ.

Activitățile miniere se restrâng cu fiecare săptămână și la Petrila, unde se ramblează puțurile de mină, și la Paroșeni și la Uricani. Totuși, cei care pleacă vor fi înlocuiți cu alții, care să le poată suplini lipsa, fără să afecteze restul activității din subteran sau de la suprafață

Sursa:: servuspress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares