Ministrul Energiei: Sistemul energetic din România este cel mai solid din regiune, dar este slăbit de sectorul minier şi de producţia pe cărbune

 • acum 4 ani

România are cel mai solid sistem energetic din regiune, însă sectorul are vulnerabilităţi interne generate de minerit şi de producţia de electricitate în termocentralele pe cărbune, domenii care au început un proces de „reaşezare”, a declarat joi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, într-o conferinţă pe teme energetice.

Ministrul a făcut referire la noua strategie energetică a României, aflată în lucru. În această vară va fi finalizat un prim document consolidat legat de sectorul energetic, care va conţine şi previziuni strategice legate de domeniile din energie.

Avem un sector energetic puternic, dar cu vulnerabilităţi interne. Mă refer aici la minerit şi cărbune. Procesul de reaşezare a început de anul trecut„, a spus Grigorescu.

Ministrul a repetat, însă, că România trebuie să menţină producţia de energie electrică pe cărbune, care asigură continuitatea aprovizionări cu energie eşi securitatea energetică.

Avem nevoie de un mix echilibrat de energie care să răspundă acestei nevoi„, a menţionat Grigorescu.

Declaraţiile vin în contextul în care, în prezent, sectorul minier din România, controlat în mare parte de stat, este subminat de lipsa reformelor şi de lipsa de competitivitate.

Astfel, trei mari companii din sectorul minier se confruntă cu mari dificultăţi.

Complexul Energetic Hunedoara, companie cu peste 6.000 de angajaţi care lucrează la termocentralele Mintia şi Paroşeni şi în exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, a intrat în insolvenţă la începutul acestui an.

De asemenea, Complexul Energetic Oltenia, companie cu peste 15.000 de angajaţi şi care produce electricitate pe bază de lignit, se află într-o situaţie financiară dificilă, după doi ani la rând de pierderi.

O altă companie din subordinea Ministerulu Energiei, Compania Naţională a Uraniului, a pierdut anul trecut contractul cu singurul cumpărător, Nuclearelectrica, şi va demara în perioada următoare un proces de restructurare pentru a supravieţui.

Totuşi, ministrul consideră că România are capacitatea să reducă aceste vulnerabilităţi.

„Avem expertiză şi cel mai solid sistem energetic din regiunea noastră. Suntem într-o poziţie potrivită la nivelul UE„, a mai spus ministrul.

Comentarii

 • MĂ, EȘTI PROST ????

  Cornelius Iuga 12 mai 2016 10:33 Răspunde
 • ROMANIA TREZESTE-TE

  Perv Patric 12 mai 2016 10:53 Răspunde
 • Cum adică?

  Helmut Gangi Roth 12 mai 2016 11:13 Răspunde
 • Ce vorbesti , nenorocitule, habarnistule, lipsit de idei si solutii, daca nu ma insel sistemul nu l-ati creat voi, nu sunteti in stare sa il mentineti , asa ca solutiile sunt obositoare pentr-u voi si mai bine distrugeti, slugi eurosene ce sunteti

  Lucian Sile 12 mai 2016 12:22 Răspunde
 • Chiar asa,domnule ministru ,vorbiti in cunostinta sau necunostinta de cauza ?

  Elena Todoran 12 mai 2016 13:21 Răspunde
 • Bhai frate da asta e dus rau. Sa va fie rusine! Dupa ce ai numit administrator special la CEH un avocat specializat pe divorturi, acuma iti da in petec. Ai pus pe functii toti habarnistii. Noaptea mintii, avocat specializat in divorturi numit administrator special la o companie energetica. Astia sunt tehnocratii lu Ciolos. De kkt.

  MAMA OMIDA 12 mai 2016 14:31 Răspunde
 • Ar fi cazul sa te duci dreacu si tu bai ministrule cu guvernul vostru de habarnisti.

  Costel Stir 12 mai 2016 14:41 Răspunde
 • Cum dracu un pantofar a reușit sa le pună pe picioare toate in tara asta si habarnisti ăștia cu facultăți si doctorate nu găsesc soluții! Pai cum sa găsești soluti dacă in tara noastră comanda FMI-ul! Revoluția a creat o gasca de corupți care ne-au vândut tara pe comisioane si șpăgi din 89 pana in zilele noastre!

  Iakab Andrei 12 mai 2016 21:51 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului