Strategia energetică: Se propune introducerea unei taxe de poluare pentru centralele de apartament

 • acum 4 ani

Deținătorilor de surse de încălzire pe gaze naturale „poluante, nesigure și neeficiente” ar trebui să li se impună plata unei taxe de poluare, potrivit raportului sesiunii de lucru „Eficiență energetică, energie termică și cogenerare” din cadrul procesului de elaborare a Strategiei energetice naționale 2016 – 2030, cu perspectiva anului 2050, raport pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei.

Astfel, în documentul citat se propune „introducerea în legislație a unor prevederi privind plata unei taxe de poluare pentru deținătorii de surse de încălzire poluante, nesigure și neeficiente, conform principiului „poluatorul plătește”, taxă ce poate fi aplicată pe volumul de gaz natural furnizat”, adăugându-se că „astfel de taxe trebuie să urmărească evitarea discriminării consumatorilor”.

„Raportul nu reprezintă, în acest stadiu, angajamentul strategic al Ministerului Energiei”, se precizează în document. Acesta a fost elaborat pe baza minutei unei dezbateri organizate de Ministerul Energiei pe 24 martie cu experți din sectorul energetic, administrația publică centrală, mediul academic, companii, asociații profesionale și autorități de reglementare.

Se impune demararea unui program de reabilitare/modernizare a SACET-urilor (Sisteme de Alimentare Centralizată cu Energie Temică – n.r.), concomitent cu restricționarea treptată a surselor individuale de încălzire, care sunt mai poluante, cu un grad mai scăzut de eficiență, în multe cazuri reprezentând un pericol, atât de incendiu, cât și de intoxicații”, menționa minuta.

În raportul sesiunii de lucru dedicată energiei termice se mai arată că, în prezent, SACET-urile funcționale din România, în marea lor majoritate, se află într-o situație tehnică și economică deplorabilă, iar calitatea scăzută a serviciilor și costurile ridicate, cauzate de lipsa mentenanței și de pierderilee considerabile de energie în rețelele de distribuție, au determinat un număr mare de consumatori să se debranșeze după anul 1990 și să opteze pentru surse individuale de încălzire.

„Energia termică pentru mediul urban este, în prezent, asigurată prin centrale electrice de termoficare (CET-uri) și prin sisteme centralizate de alimentare cu energie termică (SACET) în cel mult 70 de localități (ANRSC, 2015), în scădere de la 320 de localități în anul 1990, peste 250 de localități renunțând la încălzirea centralizată pe fondul pierderilor financiare mari. Sistemele funcționale sunt adesea supradimensionate, iar proiectele de termoizolare a blocurilor de apartamente reduc și mai mult consumul de agent termic. SACET-urile continuă să piardă clienți, fiind deseori în insolvență sau faliment”, se afirmă în raport.

Autorii raportului sunt coordonatorii grupului de lucru „Eficiență energetică, energie termică și cogenerare” (profesorii Adrian Badea și Victor Athanasovici, Facultatea de Energetică a UPB) și echipa de coordonare a elaborării noii Strategii Energetice a României din cadrul Ministerului Energiei (Radu Dudău, Dragoș Tâlvescu și Alexandra Danu). La sesiunea de lucru au participat 60 de experți din Guvernul României, mediul academic, asociații profesionale, ale investitorilor și ale consumatorilor, autorități de reglementare și organizații neguvernamentale.

Pe 7 aprilie, într-o conferință de presă, conducerea Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București anunța că a efectuat un studiu comparativ între costurile pentru consumatori ale sistemului centralizat de încălzire din Capitală și cele presupuse de o centrală termică de apartament, iar concluzia principală a studiului, că încălzirea centrală este semnificativ mai avantajoasă, se baza inclusiv pe premisa „iminenței”introducerii unei taxe de mediu pentru deținătorii de centrale termice individuale.

Astfel, RADET susținea că centralele de apartament „nu respectă gradul de noxe eliberate în atmosferă și consecința va fi iminenta introducere a plății taxei de mediu”, în timp ce, în cazul sistemului de încălzire centrală, „lipsesc accizele de mediu”.

„Nimeni până acum nu v-a luat o taxă pentru că dumneavoastră dați la coș, la nivelul vecinului de deasupra dumneavoastră, noxe. El nu poate să își deschidă fereastra vara, când vă produceți apa caldă, pentru că îi dați în nas noxele. Azi nu vă pune nimeni să plătiți. Nu se știe ce se va întâmpla mâine”, declara, în cadrul conferinței de presă, directorul general al RADET, Valentin Vițalariu.

Subiectul introducerii unei taxe de mediu pentru centralele termice de apartament a făcut valuri în 2014 și 2015. Astfel, în urmă cu 2 ani, premierul de atunci, Victor Ponta, declara că, potrivit reglementărilor europene, din 2016, proprietarii de centrale individuale de încălzire vor fi obligați să plătească o taxă și au circulat zvonuri potrivit cărora cuantumul acesteia ar urma să fie de 30 lei/gigacalorie. Ulterior, în 2015, pe fondul criticilor publice, Ponta a revenit asupra temei și a declarat că Guvernul nu intenționează să taxeze centralele de apartament, iar ulterior subiectul s-a stins.

Comentarii

 • Idioti !

  Elena Radu 18 mai 2016 15:34 Răspunde
 • sa puna taxa cand statul distribuie GRATIS centralele, Dumnezeule cand se v-a destepta poporul roman sa puna in fruntea tarii ADEVARATI POLITICIENI nu HOTI .Taxe peste taxe ptr cresterea bugetului ca apoi politicienii sa bage mana in ei prin diverse contracte cu statul,prosti ne mai cred dar le merge nimeni nu zice nimic.

  Mihaela Ionela 18 mai 2016 15:38 Răspunde
 • Taxa pe AEER SI FRAIERI cind se pune ? Cit de nesimntiti pot fi cei care stau labolatoarele de gindit impotriva populatiei .TARA ASTA E FRUMOASA ,PACAT CA=I LOCUITA . GINDIM BINE IMPOTRIVA POPULATIEI NU ? VOTAT CU INCREDERE.

  NIMENI 18 mai 2016 15:48 Răspunde
 • Astia-s prosti tareeee

  Gabriel Rus 18 mai 2016 15:59 Răspunde
 • Și eu propun să se ducă dracului , taxe peste taxe , câtai au de gând hoți ăștia să ne impovareze !

  Florica Dinga 18 mai 2016 16:22 Răspunde
 • nteresant, noi poluam cu centralele de apartament!!!! dar cei care inca fac foc cu lemne sau carbune, chiar si cu haine, ce taxe vor plati? am langa mine un azil de batrani unde se face incalzirea pe lemne, acolo nu este poluare? numai aberatii, taxe peste taxe, sa impovarati populatia!!!! mergeti la marii poluatori, nu la noi care ne chinuim cum putem sa ne incalzim si platim facturi de infarct!!!!! nesimtire la maxim aveti in voi….

  Laura Liliana 18 mai 2016 17:11 Răspunde
 • SI DACA PLATIM TAXE NU VA MAI FI POLUARE ??????????!!!!!!!

  Istvan Kope 18 mai 2016 18:24 Răspunde
 • Chiar avem o STRATEGIE ENERGETICĂ….????? dacă nu ar fi de plîns ar fi chiar de rîs….

  Peli Toni 19 mai 2016 08:05 Răspunde
 • mai lipseste o taxa pe basini!!!

  Radu Oprinescu 19 mai 2016 08:38 Răspunde
 • Parlamentarii României =CRIMINALII ROMÂNIEI.

  Ambăruși Cristi 19 mai 2016 10:50 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares