Raport european. Termocentrala Mintia, plasată pe locul II la nivel național ca impact asupra sănătății!

 • acum 4 ani

În timp ce termocentralele hunedorene, Mintia și Paroșeni, și-ar putea închide porțile din cauza investițiilor de mediu nefinalizate, nici rapoartele europene nu ne sunt favorabile. Greenpeace România atrage atenția, într-un material dat marți publicității, că poluarea cauzată de cărbune și impactul pe care aceasta îl are asupra sănătății populației nu țin cont de granițe. Iar printre centralele termice arătate cu degetul este chiar Mintia!

Înlăturarea cărbunelui din mixul energetic al țărilor Uniunii Europene ar aduce beneficii enorme asupra sănătății cetățenilor întregului continent. Acest lucru este dezvăluit de un nou raport publicat astăzi de către Health and Environment Alliance (HEAL), Climate Action Network (CAN) Europe, WWF European Policy Office (Biroul de politici europene al WWF) și Sandbag.

Raportul intitulat „Norul negru al Europei: Cum își îmbolnăvesc vecinii țările producătoare de energie din cărbune” analizează impactul asupra sănătății pe care îl are poluarea cauzată de către toate termocentralele din țările UE pentru care există date (257 din 280 de termocentrale). Raportul arată că, în 2013, emisiile acestor termocentrale au fost responsabile de peste 22.900 de morți premature, zeci de mii de persoane au fost afectate de boli de inimă și plămâni și au cauzat costuri de sănătate de până la 62,3 miliarde de euro.

Raportul analizează în premieră traseul transfrontalier al emisiilor cauzate de către termocentrale și efectele pe care aceste emisii le au. Cele cinci țări ale căror termocentrale provoacă cele mai multe morți premature peste granițe sunt cele din Polonia (4,690), Germania (2,490), România (1,660), Bulgaria (1,390) și Marea Britanie(1,350).

În ceea ce privește România, 5 din cele 11 termocentrale ale țării figurează în top 30 termocentrale cu cel mai mare impact asupra sănătății, iar pe locul doi figurează Termocentrala Mintia!

Potrivit Greenpeace, care citează raportul organizațiilor europene, statele UE cele mai afectate de poluarea provenită de la termocentralele de cărbune din țările vecine, pe lângă poluarea produsă de termocentralele proprii, sunt: Germania (cu un număr total de 3,630 de morți premature), Italia (1,610), Franța (1,380), Grecia (1,050) și Ungaria (700).

Raportul Europe’s Dark Cloud arată că închiderea chiar și a unei singure termocentrale ar aduce o îmbunătățire substanțială a sănătații locuitorilor din apropierea acesteia, dar și a celor din țările vecine.

Comentarii

 • Care sanatate ? Cerd ca suntem bolnavi mintal ! Sau masochisti ! Lasandune sa-si bata joc de noi o mana de retardati hrapareti ! Asa zisi politicieni !!!

  Mihai Olar 6 iulie 2016 09:50 Răspunde
 • Trebuie inchisa nu .ne ducem dracu cu uniunea europeana cu tot bine ca ei redeschid mineritul si ard carbune in timp ce noi inchidem ca prosti.

  Costel Stir 6 iulie 2016 09:52 Răspunde
 • OAMENI BUNI !!! Mai lãsati povestile comunitãti Europene Sã se mai ducã la Dracu !!! Noi ca tarã Nu mai trebuia sã avem nimic , este ca un cancer a intrat în ROMÂNIA SI NU MAI PLEACÃ PÎNÃ NU MOARE . Trebuie luat exemplu de la RUSIA

  Andrei Nicolae Dajulesc 6 iulie 2016 10:25 Răspunde
 • Inchideti termocentrala si demolatio ,idiotilor ,daca asa va dicteaza stapanii europeni, dar nu mai dati viba ca din cauza ei mor trogloditii pe continent

  Stoleru Laurentiu 6 iulie 2016 11:00 Răspunde
 • La fier vechi , nimic nu e rentabil ..

  Samuila Lacatus Samuila 6 iulie 2016 12:01 Răspunde
 • Uniunea Europeana trebuia sa se gandeasca ce pun in loc daca vor sa inchida si Mintia.De la politicienii nostri,nu poti cere nimic.

  Dio Marius 6 iulie 2016 20:30 Răspunde
 • Normal ca e printre cele mai poluante din Europa daca are instalatii vechi de peste 40 de ani. Asta e realitatea nu ca o spune UE. Cand nu se fac investitii astea sunt rezultatele.

  Viorel Calcioiu 9 iulie 2016 06:42 Răspunde
 • Nu vine uniunea europeana sa ne inchida termocentralele cu forta. Nu trebuie sa gandeasca altii pentru noi. Voi va inchideti singuri prin deciziile pe care le luati. Prin acceptarea ca sa fiti reprezentati de asa zisi sindicalisti care de fapt fac niste afaceri pe spatele vostru. Prin mentinerea la conducerea ceh a unor clanuri aservite unor grupuri de interese sau unor servicii, minerii si energeticienii accepta inchiderea acestui complex. De ce trebuie sa gandeasca uniunea europena pentru voi? Stati cu mainile in san si asteptati sa va mai dea sindicatele cate o bere sau o fleica de carne, asta faceti in loc sa va faceti ordine in ograda voastra. De ce complexul energetic oltenia mergea saptamana trecuta cu opt grupuri? Pentru ca oamenii de acolo au stiut sa isi aleaga oameni corecti la sindicate care stiu sa le reprezinte interesele. Deci: NOAPTE BUNA COMPLEXULUI ENERGETIC HUNEDOARA (fost) !

  Gheorghe Petru 17 iulie 2016 08:29 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares