840 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara vor fi concediaţi începând cu 1 octombrie

  • acum 4 ani

CEH va da afară 840 de angajaţi în toamna acestui an, Ministerul Energiei pregătind în acest sens o Hotărâre de Guvern pentru acordarea sumelor necesare pentru asigurarea venitului în completare, la acest moment angajaţii care vor părăsi sistemul nebeneficiind şi de plăţi compensatorii.

În perioada cuprinsă între ieşirea din insolvenţă – finele lunii aprilie- şi reintrarea în insolvenţă- finele lunii iunie – forurile de conducere ale Complexului Energetic Hunedoara au aprobat un plan de disponibilizare care cuprinde concedierea colectivă a 840 de angajaţi.

Ministerul Energiei pregăteşte acum un proiect de hotărâre de Guvern pentru asigurarea veniturilor în completare, valoarea estimată până în 2018 fiind de aproape 26 milioane de lei, proiectul aflându-se în dezbatere publică până la începutul lunii august.

Planul de disponibilizare a fost avizat de Consiliul de Administraţie şi avizat de Adunarea Generală a Acţionarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, programul de restructurare şi reorganizare are ca scop principal menţinerea în funcţiune a capacităţilor de producţie eficiente şi închiderea sau conservarea activelor nerentabile, dar şi redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul optim.

Ministerul Energiei arată în proiect că prin reducerea personalului ”se urmăreşte reducerea activităţii CEH”, echilibrarea bugetului de venituri şi cheltuieli şi lîmbunătăţirea indicatorilor economico-financiari ai societăţii.

Potrivit notei de fundamentare influenţa/costul disponibilizării salariaţilor, corespunzătoare venitului de completare asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj este de 25.908.000 lei, din care: 2016 – 3.306.000 lei, 2017 – 9.918.000 lei, 2017 – 3.306.000 lei şi 2018 – 9.918.000 lei.

Pentru acest an este nevoie de suma de 3.306.000 lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pentru plata venitului lunar de completare ce se va aloca angajaţilor CEH care vor părăsi sistemul.

Planul de restructurare prevede concedierea a 840 de salariaţi, într-o singură etapă, începând cu 01.10.2016.

La acest moment, angajaţii care urmează să fie disponibilizaţi vor beneficia numai de ajutor de şomaj şi venit în completare, contractul colectiv de muncă fiind denunţat, ilegal spun sindicaliştii, încă din luna martie de administratorul judiciar al companiei.

În prezent, CEH are 6.260 de salariați. Potrivit sindicatelor, de la termocentrala Mintia ar urma să plece în acest an 452 de angajați, la termocentrala Paroșeni vor fi concediați 100 de salariați, iar de la minele din Valea Jiului vor fi disponibilizați 228 de oameni.

La începutul lunii mai, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat într-o conferință de presă că riscul de faliment în privința Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, dar, într-un fel sau altul, compania va fi salvată, fiind identificate deja soluții concrete.

Riscul de faliment în privința Complexului Energetic Hunedoara a existat încă de la început, din momentul în care Complexul, constatând acest lucru, a și solicitat instanței să îi ofere o protecție juridică, pentru a se putea restructura. Ministerul (Energiei — n. r.) nu face decât să se asigure că această companie continuă să funcționeze, că se va restructura. Pot să vă asigur că, într-un fel sau altul, noi vom salva Complexul Energetic Hunedoara, pentru că am anunțat deja că am identificat și soluții concrete. Cum o vom face din punct de vedere tehnic, cu ce instrumente legale, rămâne de văzut„, a menționat la acea dată ministrul Energiei.

Oficialul a adăugat, totodată, că ministerul de resort trebuie să asigure funcționarea Complexului Energetic Hunedoara și continuarea procesului de reformă pentru asigurarea securității energetice a României.

Există un risc ca societatea să fie atacată prin alte demersuri din partea altor operatori economici cu privire la executarea unui tip de creanțe. Ceea ce noi facem este să asigurăm funcționarea ei și continuarea procesului de reformă, astfel încât să asigurăm securitatea energetică a României. Sigur, ne-am fi dorit să o facem în circumstanțe mai facile, fără să avem un proces juridic așa de sinuos„, a mai spus Grigorescu.

Oficialii Ministerului Energiei au prezentat, în aprilie, planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi prezentat Comisiei Europene în vederea aprobării unor ajutoare de stat.

Ministrul de resort a subliniat schimbarea de optică asupra sectorului miner în discuțiile cu autoritățile de la Bruxelles, respectiv faptul că menținerea mineritului în România este necesară nu din punct de vedere social, ci din perspectiva securității în alimentarea cu energie.

Astfel, planul include păstrarea a două mine, Livezeni și Vulcan, alături de câte un grup din centralele Paroșeni și Mintia, care să totalizeze 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroșeni, retehnologizat în 2005, care are rezolvate și problemele de mediu, și de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate însă problemele legate de poluare și de modernizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares