155 de mineri, disponibilizați din 3 august

  • acum 3 ani

Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului scoate din sistem 155 de oameni, iar cifra totală, până la finele acestui an va fi de 250. Sunt dintre cei care lucrează la minele ce au fost cuprinse în programul de închidere și ecologizare, iar de săptămâna viitoare încep concedierile colective.

Disponibilizările sunt programate începând de săptămâna viitoare, însă în prima fază minerii vor intra în preaviz. „Am finalizat programul de disponibilizare și a fost aprobat de A.G.A. și suntem în faza în care avem o Hotărâre de Guvern, ce trebuie avizată de Ministerul Finanțelor și al Muncii. Preconizăm că, din 3 august, oamenii intră în preavize, va fi scoasă HG, care stipulează venitul de completare și ajutorul de șomaj pentru cei care nu au condițiile de pensionare. În prima etapă vor pleca 155 de persoane, urmând ca în trimestrul IV să plece 95 de persoane. Avem deci o cifră a disponibilizărilor de 250 de persoane, care vor pleca în acest an de la SNIM”, a declarat Aurel Anghel, director SNIMVJ.

37.000 de lei, plata compensatorie

Fiecare miner care lucrează la SNIM primește și bani în momentul în care părăsește sistemul minier. Asta, spre deosebire de cei de la Complexul Energetic Hunedoara, unde urmează disponibilizări, dar ortacii încă nu știu dacă vor primi și plăți compensatorii. „Plățile compensatorii sunt la nivelul anului trecut, undeva la aproximativ 37.000 de lei brut. Se vor da într-o singură tranșă și banii sunt ca și aprobați, așa că, din acest punct de vedere nu este nicio problemă”, a mai spus directorul SNÎM. La Societatea de Închideri de Mine vor mai rămâne să lucreze sub 1.000 de angajați, iar posturile au fost desființate, odată cu închiderea perimetrelor exploatate, așa încât activitatea de producție să nu aibă de suferit. „După concediere și din decembrie, societatea va rămâne cu 880 de persoane în activitate. O parte va fi pe activitatea de închidere, iar restul pe activitatea de producție”, a mai spus Anghel.

Săptămâna viitoare, minerii intră în preavize și mai multe perimetre și locuri de muncă vor deveni inactive la unitățile miniere din Petrila, Paroșeni și Uricani.

Sursa:: servuspress

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului