Măsuri pentru dezvoltarea Văii Jiului

 • acum 4 ani

Valea Jiului, risc ridicat de sărăcie. O echipă guvernamentală s-a aflat, astăzi, la Petroșani unde a discutat cu primarii localităților din Valea Jiului, dar și cu reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara. Vasile Dîncu, vicepremierul României, și Ionel Dancă, consilierul premierului Dacian Cioloș, au venit cu câteva propuneri pentru dezvoltarea Văii Jiului.

Am venit pentru o întâlnire cu primarii și administrația din Valea Jiului pentru a verifica niște soluții și a verifica o serie de proiecte pe care le avem în finanțare, din zonă, și să ne organizăm pentru viitor. Urmează să aprobăm un memorandum într-o ședință de guvern viitoare și am vrut să verificăm câteva lucruri și să discutăm de câteva posibile soluții de dezvoltare”, a declarat Vasile Dîncu, vicepremierul României.

Astfel, una din soluțiile identificate este înființarea unei unități guvernamentale de asistență tehnică astfel încât aceasta să vină în sprijinul autorităților locale în procesul de scriere a proiectelor de dezvoltare.

Am venit să validăm cu comunitățile locale soluțiile care le-am pregătit pentru aceste zone de intervenție. Am fost capabili la nivelul cancelariei primului ministru, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și cu Ministerul Fondurilor Europene să purtăm discuțiile cu toate instituțiile responsabile și autoritățile de management care gestionează programele de finanțare fie europene, fie cele de la bugetul național, astfel încât să structurăm un mecanism care să vină în sprijinul autorităților locale în accesarea acestor fonduri. Valea Jiului, Roșia Montană și zonele marginale din sud-estul Moldovei au fost o prioritate guvernamentală. Acordul de parteneriat încheiat cu Comisia Europeană pentru exercițiul financiar 2014-2020 ne permite să gândim astfel de planuri integrate pentru zonele cu risc ridicat de sărăcie. Aceste zone sunt probleme sociale și economice acute, dar vrem să ne concentrăm intervenția noastră în zone cât mai clar delimitate pentru a putea fi cât mai eficienți”, a declarat Ionel Danca, consilierul premierului Dacian Cioloș.

După realizarea acestei unități, Valea Jiului, dar și celelalte regiuni defavorizate din țară vor putea beneficia de fonduri pentru dezvoltare cu prioritate. Se vor aloca bani în mod special pentru aceste zone.

După discuțiile pe care le-am avut cu autoritățile de management ale programelor de finanțare și cu ministerele care gestionează aceste programe am ajuns la următoarea abordare. Vom încerca, în primul rând, să acordăm, identificăm și să alocăm bugete distinctedin programele de finanțare pentru aceste zone. Aceasta este o categorie de măsuri care poate fi implementată, apoi vom gândi în interiorul programelor de finanțare care deja sunt în funcțiune, punctaje suplimentare pentru cererile de finanțare care vin din aceste zone, dar și alte măsuri suplimentare care să prioritizeze la final toate cererile din această regiune. Am ajuns la concluzia că deși vom face aceste măsuri, există un risc însemnat ca după ce am alocat un buget distinct pentru aceste zone, acei bani să nu fie consumați. Este un risc destul de ridicat și este periculos pentru eficiența cheltuirii banilor publici pentru că după ce au fost blocați într-un buget distinct nici nu pot fi folosiți pe alte programe. Atunci ne-am gândit că una dintre măsurile care ar putea rezolva această problemă a incapacității administrației de a pregăti proiectele respective pentru accesarea fondurilor europene este să gândim o unitate de asistență tehnică specială pentru aceste zone. Această unitate de asistență tehnică va funcționa la nivelul cancelariei primului minstru și se va baza pe doi piloni importanți de expertiză tehnică, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice Locale și Ministerul Fondurilor Europene, fiind cele două ministere care au în gestiune cele mai importante programe de finanțare pentru administrațiile locale și expertiza pentru strategii locale de dezvoltare locale. Această unitate de asistență tehnică va avea funcția de coordonare între ministere, autorități de management din instituții, astfel încât încă de la faza de idee de proiect până la elaborarea proiectului și implementarea lui să asiste beneficiarii cu servicii de consultanță. Vrem să trecem de la abordarea birocratică de gestiune a programelor de finanțare la un serviciu de consultanță care să asiste viitorul beneficiar și să îl ajute să evite blocajele”, a mai subliniat Danca.

Zeci de milioane de euro ar putea fi puse la dispoziția celor trei regiuni defavorizate, însă trebuie doar elaborate proiectele, iar acestea trebuie să fie conforme cu normele europene.

Această Unitate Guvernamentală de Asistență Tehnică (UGAT-n.r.) va avea trei birouri teritoriale în cele trei zone, adică vom avea un birou teritorial la Petroșani pentru Valea Jiului (…). aceste UGAT vor avea responsabilitatea de punct unic de contact pentru beneficiari și îi vor asista și ajuta. La aceste UGAT vor veni beneficiarii și UGAT va fundamenta cererile de proiecte. S-au identificat câte programe unde deja putem gândi proiecte într-un astfel de mecanism. Vorbim de un apel comun între Programul Capital Uman și Programul Operațional Regional, respectiv între Ministerul Dezvoltării Regionale și Ministerul Fondurilor Europene care să dea 10 milioane de euro pentru fiecare strategie de dezvoltare a comunității locale. Vorbim de asemenea de măsurile de sprijin și de Programul Capital Uman pentru comunitățile marginalizate unde se pot acorda finanțări de până la 6 milioane de euro pentru servicii sociale în zonele respective, vorbim inclusiv de servicii economice, de finanțarea unor strat-up-uri. Pe programul de infrastructură mare avem proiecte care trebuie asistate în mod corect. Am discutat cu cei de la programul competitivitate unde există fonduri importante pentru cercetare, iar Universitatea Petroșani poate să acceseze și poate să se dezvolte pe această linie. Se pot aloca 80 de milioane de euro pentru zonele acestea de intervenție, respectiv Petroșani, Alba Iulia și Moldova”, a mai spus consilierul premierului.

Acest mecanism urmează să fie aprobat printr-un memorandum în ședință de guvern și sperăm că după aprobarea acestuia în luna septembrie, în octombrie să putem să facem toate demersurile pentru a operaționaliza această structură

De cealaltă parte, Vasile Dîncu, vicepremierul României a subliniat că până acum, localitățile dezvoltate din țară au beneficiat de cele mai multe fonduri. Localitățile defavorizate, precum cele din Valea Jiului nu au personal suficient de bine pregătit pentru a scrie proiecte. În acest sens se va constitui o echipă guvernamentală care îi va instrui pe cei din zonă în a scrie corect proiecte.

Am observat făcând analiza exercițiului financiar 2007-2014 privind fondurile europene, că din nefericire în România se concentrează capitalul al creatorilor de proiecte, în marile capitale și zonele care au cea mai mare nevoie de proiecte suferă. Noi am căutat o modalitate foarte simplă unde să nu trebuiască să contruim noi posturi în administrație, vrem să aducem prin delegare o serie de specialiști de la ministerul nostru, de la ADRVEST, constuim și la noi o comisie de 2-3 oameni care se vor ocupa prioritar de zona Văii Jiului, tocmai pentru a sprijini scrierea de proiecte. UGAT este o unitate care funcționează după principiul consultanței și expertizei, nu se va substitui autorităților lcoale. Autoritățile locale trebuie să sprijine această unitate și vor avea cea mai importantă sarcină și merit, în a face proiecte pentru că vom aloca fonduri special pentru Valea Jiului. toate proiectele trebuie făcute la standarde europene, să fie competitive pentru că nu se mai pot acorda fonduri numai în baza unor indicatori”, a mai precizat Vasile Dîncu, vicepremierul României.

Urmează ca în câteva săptămâni, Guvernul să aprobe memorandumul pentru dezvoltarea Văii Jiului.

Monika BACIU

Sursa:: Press-media

Comentarii

 • Doamne , cate cuvinte pompoase , specifice lui Dâncu , fara sa spuna nimic concret, exact ce si cum , CI DOAR CA VOR MANIPULA NISTE BANI DE LA UE , VAD EI CUM !!!!! PANA ATUNCI- INGHITITI DOAR PALAVRE SOCIOLOGICE SI POLITICE !!!! JALNIC .

  Carmen Nicoleta Chervase 9 septembrie 2016 14:33 Răspunde
 • Cata vrajala , absolut nimic concret .

  Cristi Nedelcu 9 septembrie 2016 14:50 Răspunde
 • Sa tot fie vreo 20 de ani de cand se tot fac proiecte. Rezultatul? Zero barat! Multumesc lui D-zeu ca copiii mei nu trebuie sa traiasca si sa creasca in Valea Jiului.

  Viorel Calcioiu 9 septembrie 2016 15:00 Răspunde
 • Să se creeze locuri de munca să se termine cu asistați sociali !

  Florica Dinga 9 septembrie 2016 15:08 Răspunde
 • Se zice ca ,,desteptul promite si prostul trage nadejde” ! Dar,oare,chiar nu au frica hotii astia de se tot invart prin guvern si parlament, ca s- or destepta ,,prostii” intr- o zi, si le vor rupe capatanile alea pline de prostie si minciuni??!!!!

  Elisabeta Stamate 9 septembrie 2016 15:15 Răspunde
  • Cineeee? Se pare ca oamenii au vazut ca nu se rezolva nimic nici cu forta.Solutia este sa nu mai mearga nimeni la vot.Sau sa votam doar independenti.

   Geo 9 septembrie 2016 16:07 Răspunde
 • Abureli electorale, și apoi distrugere a tot ce mai merge în tara asta ,niște nemernici,dar vina este a noastra

  Ionel Olariu 9 septembrie 2016 16:06 Răspunde
 • Niste mincinosi care nu fac nimc.

  Rosy Rosy 9 septembrie 2016 16:16 Răspunde
 • Faine vorbe,,da păcat ca bani vor intra in buzunarele lor!

  Lucian Veres 9 septembrie 2016 16:56 Răspunde
 • Vrajela de doi lei,nimic concret

  Stefan Arsene 9 septembrie 2016 17:17 Răspunde
 • Da , pana la alegerile din toamna și porcul poate zbura.Dupa ,tot noi cu sărăcia noastră.

  Marin Ovidiu 9 septembrie 2016 20:52 Răspunde
 • Sunt povesti nemuritoare….vin alegerile…

  Maxim Irina 9 septembrie 2016 22:53 Răspunde
 • Ne meritam soarta noi ni i-am ales…mincinosi si pe partide. acum si promisiuni…datile ignor si multa M–E. si la CIOLOS !!!

  Vasile Filip 9 septembrie 2016 23:06 Răspunde
 • Au distrus Valea Jiului cu multi ani în urmă, și mai au nesimțirea să promită, ce, de fapt nu a mai rămas nimic, au distrus mii de familii de mineri, și nu numai! Sper ca într-o zi să plătească pentru tot răul făcut minerilor familiilor acestora și văii Jiului!

  Gyongyver Szatmari 10 septembrie 2016 00:34 Răspunde
 • Numai si numai birfaaaaaa. Vin cumva alegerileeee?

  Gabriel Rus 10 septembrie 2016 05:44 Răspunde
 • BLA,BLA,BLA …HAI SA MAI MINTIM PUTIN

  Mariana Panchea 10 septembrie 2016 08:07 Răspunde
 • Daaaaa , o ” dezvoltaaaaaa ” …. Mai fac o telegondola la Vulcan . Pe unde mai sint porcarii de furat ?

  Elena Dogaru 10 septembrie 2016 20:28 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului