Şi-a depus demisia. Petre Nica: Am fost preşedinte până în ultima zi. Sindicatul Muntele rămâne un simbol al mişcării sindicale.

 • acum 3 ani

Preşedintele Sindicatului Muntele, organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul Complexului Energetic Hunedoara, Petre Nica, şi-a depus demisia din funcţie. La numai câteva zile de la semnarea contractului colectiv de muncă pentru negocierea căruia s-au aşezat la masă toată sindicatele funcţionale din minerit şi energie, Nica se retrage din funcţia pe care a dobândit-o prin alegeri uninominale în urmă cu trei ani.

După mai bine de zece ani de activitate sindicală în care am parcurs toate etapele unei astfel de provocări este timpul să închei un parcurs profesional pe tărâmul sindical. Mă rezum acum la a spune  doar că am satisfacţiasă închei o etapă foarte importantă din viaţă mea. Acum, pentru că acum am considerat eu oportun, Acum, când lucrurile sunt aşezate din punct de vedere sindical. Nu uitaţi că am gestionat, cred eu, una din cele mai grele perioade pe care le-a traversat mineritul şi energia din judeţ.  Din 2012, Sindicatul Muntele a devenit nu doar un nume, ci un simbol al mişcării sindicale din judeţ şi chiar din ţară. Indiferent de părerile unora – care pot fi mulţi sau puţini – plec din activitatea sindicală pentru că aşa simt eu, aşa vreau eu. Motivele care mi-au determinat decizia sunt multe, dar astăzi le ştiu doar eu. Poate că în viitor le voi face şi publice, a declarat Petre Nica.

Nica a renunţat la funcţie deşi este preşedintele care în toamna anului 2013 a propus alegeri uninominale.

Da, am vrut ca votul minerilor şi energeticienilor să stabilească liderul  pentru a gira în acest mod un lider de sindicat prin vot, un lider în care salariaţii să-şi pună încrederea şi să-l urmeze. Am reuşit. Am avut împotriva sindicalişti, clasa politică şi administraţie. Poate chiar de aceea am simţit victoria ca pe o reuşită a salariaţilor şi nu neapărat a mea, a declarat, pentru Gazeta de dimineaţă, Petre Nica.

Sursa citată pleacă din prima linie a Sindicatului Muntele apreciind totuşi că a fost “un munte de rezistenţă” şi nu a cedat presiunilor şi imixtiunilor venite de peste tot.

Oare e puţin lucru să stai drept? În anul 2006, am avut împotriva mea administraţia CNH – care a impus prin falsificarea voturilor un lider convenabil căruia i se putea arată oricând pisica (referire la alegerilor de la Mina Lupeni – n.r.). În 2008, am ajuns, în LSMVJ, dar ne-am despărţit în 2011 când mulţi n-au înţeles că e timpul deciziilor şi asumării unei funcţii şi că perioada pumnului în masă şi al cerşitului de rectificări bugetare a trecut. Despre anul 2016 vor vorbi alţii, pot însă să spun că marea realizare a acestui an o reprezintă faptul că liderii de sindicat au reuşit după ani buni să stea la aceeaşi masă şi să negocieze un CCM care ţine cont şi de realitatea economică a societăţii, dar şi de nevoia de respect faţă de salariat. Misiunea noastră era aceea de ,,a vinde,, cât mai scump forţă de muncă, iar a pune în cârca sindicaliştilor lipsa de performanţă a administraţiei este o mare răutate şi o prostie, a mai explicat Nica.

Le mulţumesc colegilor mei din Sindicatul Muntele care au trecut de multe ori peste modul meu de a conduce – destul de impus – le mulţumesc că au înţeles nevoia unităţii sindicale şi că am reuşit să stăm la masă împreună şi chiar să ne împrietenim. Le mulţumesc colegilor din celelalte sindicate Mircea Crişovan, Marius Coste, Mihai Lorincz, Lucian Enculescu, Vasile Vamoş şi Adrian Misaroşi care au făcut echipă cu noi. Noroc bun minerilor şi zi fără evenimente energeticienilor!  – Petre Nica

Fostul preşedinte de la Muntele susţine că la acest momentpredă o organizaţie care înseamnă cel mai mare sindicat din România.

Sindicatul Muntele rămâne după toţi anii în care l-am condus cu angajaţi care au salariile plătite la zi, cu toate datoriile la buget achitate la zi, fără datorii sau contracte care să-l afecteze şi care pot fi reziliate oricând, iar dacă Poliţia din Petroşani îşi face datoria va recupera peste 70.000 lei de la cel care a condus Departamentul Huila 2011 de la Livezeni în anul 2013. Sindicatul Muntele este acel sindicat care a stat în faţă tuturor provocărilor anilor care au trecut din 2011 şi până astăzi. Dacă 2011 a fost anul deciziei impuse de Comisia Europeană de a trece pe program de închidere trei mine, anul 2012 a fost acela de a pune în practică această decizie extrem de grea şi de contestată. Sindicatul Muntele a negociat primul CCM după apariţia Legii 62/2011, am fost în faţa miilor de salariaţi revoltaţi de mârşăvia guvernamentală, de la acea vreme, dar am reuşit 10% creştere salarială într-o Românie în care drepturile salariale se tăiau. Anul 2013, a însemnat fuziunea energiei cu mineritul. Provocarea de a negocia un CCM unic pentru mineri şi energeticieni nu a fost una simplă. Am reuşit. Sindicatul Muntele a adus în rândul drepturilor salariaţilor tichete de masă, plata dublă a posturilor suplimentare, dar şi un spor de fidelitate. Sigur, nu am mulţumit pe toată lumea, dar am reuşit – în 2014 – să înregistrăm acel CCM. Anul 2015 a fost anul bâlbâielilor guvernamentale, am avut neşansa unei conduceri provizorii cu patru directori generali, a fost anul în care s-a cerut insolvenţă CEH şi de aici toate cele rele pe care le-am simţit aruncate, pe nedrept, în sarcina sindicatului, a subliniat Nica.

Petre Nica nu exclude pe viitor nimic, nici vreo altă perspectivă sindicală la nivel federativ, nici una administrativă şi nici măcar una politică.

Rămâne de văzut, decizia va fi la mine şi de acestă dată. Oricare va fi alegerea voi sta tot drept şi voi spune la fel de tranşant lucrurilor pe nume. Aşa cum se simte implicarea şi viziunea actuală, minele nu mai au perspectiva unei activităţi de lungă durată. Lucrurile nu se pot întâmpla haotic, este  nevoie ca această activitate să fie închisă în mod controlat, asigurat financiar şi într-un termen foarte clar stabilit.  Am încercat în toţi aceşti ani să conştientizez salariaţii, dar şi societatea civilă că trebuie să luptăm pentru dreptul nostru la demnitate. Despre toate acestea am vorbit de multe ori la mitingurile organizate de Sindicatul Muntele şi nu cred că m-am făcut prea bine auzit. Poate că acum, după această decizie, mă voi auzi mai bine chiar dacă voi tăcea. Am încercat ca prin prezenţa mea în această funcţie să simtă salariaţii că sunt reprezentaţi şi poate că nu s-a observat, dar poate că plecarea mea îmi va face mai observată prezenţa de până acum. Pentru mine, pentru ceea ce sunt eu, este foarte important că am fost preşedinte până în ultima zi, a mai afirmat Nica.

Conform statului organizaţiei, funcţia de preşedinte va fi preluată de preşedintele executiv până la momentul organizării de noi alegeri.

  Ramona ROŞULESCU

Sursa:: GazetadeDimineata

Comentarii

 • Și-a atins scopul…, Ne-a distrus cu totul !!!

  Dan Ciobanu 23 septembrie 2016 10:49 Răspunde
 • cam tarziu

  Tom Tomita 23 septembrie 2016 12:00 Răspunde
 • O veste asteptata de mult.

  Dio Marius 23 septembrie 2016 13:52 Răspunde
 • O sa plinga toata valea jiului dupa tine

  Roscaneanu Viorel 23 septembrie 2016 14:31 Răspunde
 • Vaaaiii vai quelle horreur, deja am o lacrimă în coltul gurii. Mă gândeam să-i aducem o odă de mulțumire presărată cu multe, multe trimiteri la sfinții din calendar+nește carne că poate i sa golit frigiderul…

  Sorin Gurzu 23 septembrie 2016 15:39 Răspunde
 • Bravo am scăpat de tine

  Oprea Bobby 23 septembrie 2016 16:00 Răspunde
 • Un gest intelept

  Radu Cel Frumos 23 septembrie 2016 22:03 Răspunde
 • Du-te….ai dus Valea de rapa!

  Maria Pintilie 26 septembrie 2016 18:55 Răspunde
 • Pai nu asa au procedat si altii din tara? Considera ca a sosit momentul sa urce pe o treapta mai sus pe scara soietatii. Doar a capatat experienta si acum doar paseste!

  Georgeta Pop 29 septembrie 2016 08:09 Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shares
Stiri din Valea Jiului